V Kutné Hoře by se mohla obnovit pivovarnická tradice

Do Kutné Hory se možná vrátí výroba piva. O část opuštěného areálu někdejšího pivovaru Lorec má totiž vážný zájem soukromý investor. Nad jeho plány otevřít zde minipivovar a možná taky menší restauraci ale zatím visí řada otazníků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na kutnohorský pivovar z ptačí perspektivy

Pohled na kutnohorský pivovar z ptačí perspektivy

Největší neznámou je stanovisko radních a pak zastupitelů. Ti totiž nejsou v otázce prodeje vůbec jednotní. Soukromník chce koupit jen část bývalého pivovaru. Někteří komunální politici mají ale za to, že bude lepší počkat na zájemce, který bude chtít odkoupit areál celý.

Město si už nechalo vypracovat znalecký posudek na nemovitosti, o které by měl investor zájem. Tyto dokumenty však nejsou nijak závazné. Ve hře je část hlavního objektu se spilkou, sklad a lahvárna. Radní se nakonec přiklonili k variantě, kdy doporučují zastupitelům souhlasit s vyhlášením výběrového řízení.

Veřejná soutěž se ale nakonec nebude týkat nádvoří. To by podle názoru radních nemělo sloužit jen jednomu uživateli.

Areál někdejšího kutnohorského pivovaru Lorec je prázdný od roku 2010, kdy společnost Heineken ukončila v Kutné Hoře výrobu piva a přesunula ji do Velkého Března. Od té doby budovy chátrají. Jen čas od času si část pivovaru pronajímají pořadatelé kulturních akcí, zejména různých hudebních festivalů.

Město má už několik let na stole studii, která řeší komplexní využití areálu. Dokument zpracovaný známým architektem Davidem Vávrou v Lorci počítá s kombinací bydlení, sociálního využití a také se zmíněným minipivovarem s restaurací.

Jasněji v celé věci by mohlo být už po úterním jednání kutnohorských zastupitelů, kteří mají jednat právě o prodeji části pivovaru formou veřejné soutěže.

Michal Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme