V Lidicích se utkaly mladé šachové naděje s velmistry

25. leden 2015

Už popáté se v Lidicích na Kladensku utkali mladí šachisté do 18 let se šachovými velmistry. Na tradiční Lidickou simultánku, nad kterou převzal záštitu ruský mistr světa Anatolij Karpov, letos přijeli Sergej Movsesjan a Martin Petr.

V prvním patře lidické galerie sedí v naprostém tichu u stolů 17 mladých šachistů, věkový průměr kolem deseti let. U nich se střídají velmistři a publikum v tichosti přihlíží. Tak vypadala letošní Lidická simultánka.

Zhruba po hodině a půl začnou řady mladých šachistů řídnout. Skončila už i jediná dívka - osmiletá Tereza z Jinců na Příbramsku: „Většinou je kluků o dost víc,“ popisuje mladá mistryně Čech.

Na Lidické simultánce byla podruhé, nervózní prý nebyla. Možná i proto, že - jak bezelstně přiznává - Sergeje Movsesjana a Martina Petra moc nezná.

To desetiletý Lukáš z nedalekého Smečna je na simultánce poprvé a on prý nervózní byl. Šachy hraje dva roky a do Lidic s ním přijeli rodiče i mladší sestra. O tom, jestli i ona bude časem hrát šachy, má Lukáš jasno: „Ne, vůbec je neumí a nikdo jí k tomu nepřivede.“

Po skončení simultánky měli velmistři pro mladé šachisty jen slova chvály. A navíc se prý dozvěděli i něco o sobě.

Na závěr společné foto všech hráčů s velmistry

„Taková simultánka jak pro děti i pro nás je zajímavá v tom, že se střídáme po každém tahu. Takže když máte nějaký nápad, tak ho ne vždy spoluhráč musí pochopit a naopak,“ říká Sergej Movsesjan, arménský velmistr, který reprezentoval i Česko a Slovensko. Česky a slovensky mluví perfektně, stejně jako dalšími sedmi jazyky.

Český velmistr Martin Petr dodává: „Pro mě to byla zajímavá simultánka. Musím se omluvit spoluhráči, že jsem mu to občas zkazil. Ale jsem rád, že jsem tu dnes měl Sergeje a aspoň jsme ani jednu partii neprohráli.“

Nejlepším protihráčem byl profesionálům malý Ondra z Buštěhradu, kterého šachy naučil děda. „Děkuju velmistrům, bylo pro mě těžké hrát. A ta cena je hezká,“ raduje se nejlepší mladý hráč letošní Lidické simultánky.

Spustit audio