V Mančicích na Kolínsku rozváželi betlémské světlo dobrovolní hasiči

Skauti už rozvezli betlémské světlo coby novodobý symbol Vánoc do všech koutů republiky. Nezapomněli ani na střední Čechy. Obliba plamínku zažehnutého v Betlémě rok od roku roste. Světlo pomáhají roznášet také dobrovolní hasiči. Například v Mančicích na Kolínsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předávání betlémského světla v Mančicích na Kolínsku

Předávání betlémského světla v Mančicích na Kolínsku | Foto: Michal Trnka

Hasiči nenechávajíc nic náhodě. V ruce mají seznam domů, které nesmí zapomenout navštívit a pochopitelně také lucerny, ve kterých hoří plamínek dovezený z Betléma.

„Máme před sebou 45 domů, takže snad to stihneme do tmy všechno obejít,“ říká hasič Radek Sršeň. Zamyká dveře hasičské zbrojnice a se svými čtyřmi kolegy se vydává na cestu.

Hasiči se ve všech domácnostech dočkali vřelého přijetí a někdy i nabídky občerstvení. Vždy ale došlo na předání betlémského světlo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předávání betlémského světla dobrovolnými hasiči v Mančicích na Kolínsku sledoval Michal Trnka

To už teď hoří i v domě paní Zdeňky Ebertové. „Nádhera. My si nic lepšího nemůžeme přát. Jsem strašně moc ráda, že to dělají naši hasiči, Sbor dobrovolných hasičů Mančice. Dělají to už několik let a musela bych je jenom chválit. Podívejte se na ně, jak jsou ustrojení, mají krásné uniformy,“ chválí.

Hasiči z Mančic založili tradici roznášky novodobého symbolu Vánoc před pěti lety po vzoru svých rakouských kolegů. Letos ale museli během rozdávání plamínku čelit velkým nárazům větru.

Hasiči rozdávají betlémské světlo | Foto: Michal Trnka

Hodně to foukalo také na kolínském nádraží, kam si pro světélko přišlo kromě hasičů ještě asi dalších osmdesát lidí s lucernami, mezi kterými převažovali skauti.

„Vítr nevadí, my jsme na to připravení. Bojíme se, aby to nezhaslo, tak radši bereme víc lampiček, abychom měli zásobičku ohně s sebou. Vyplatí se to. Jinak bychom museli jít zpátky za skauty, aby nám dali trochu ohýnku,“ vysvětluje jeden z těch, kteří si pro světlo přišli.

Ani vítr ale proti plamínku z Betléma neměl šanci. Dobrovolní hasiči z Mančic ho už tradičně rozvezli také po okolních obcích, kde společně se světlem šířili také radost.

Dobrovolní hasiči přijeli pro betlémské světlo na nádraží do Kolína | Foto: Michal Trnka

Michal Trnka, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme