V Mladé Boleslavi chystají nový systém parkování

26. listopad 2014

Vedení mladoboleslavského magistrátu připravuje nový systém parkování ve městě. Protože si obyvatelé 44tisícového města neustále stěžují na nedostatek parkovacích míst, zavede radnice tzv. modré parkovací zóny. Na těch místní lidé platit nebudou. Zaplatí pouze návštěvníci města, kteří budou muset najít takzvanou smíšenou zónu.

Podobný model parkování v modrých zónách znají řidiči v některých městských částech v Praze. S tím rozdílem, že obyvatelé Mladé Boleslavi nebudou za stání platit. Podle vedoucího odboru dopravy mladoboleslavského magistrátu Josefa Macouna si jen budou muset zajít na úřad pro kartu. „Našim hlavním cílem je upřednostnit rezidenty, tedy toho, kdo tady bydlí, kdo tady žije,“ vysvětluje Macoun.

Smíšené zóny budou i na sídlištích, ale hlavně poblíž obchodů, úřadů nebo dalších institucí. „Důvodem je aby se do těch míst dostali návštěvníci, kteří tam mají nějaký cíl a mohou tam za určitých podmínek zaparkovat,“ dodal. Na placených místech budou ceny podobné, jako jsou teď, např. dvě koruny za půl hodiny.

Nový parkovací dům v Mladé Boleslavi zahajuje zkušební provoz

Vedení města si parkování jako velký problém uvědomuje už z toho důvodu, protože od roku 2005 narostl počet aut ve městě o deset tisíc, na více jak 61 tisíc. Podle primátora Raduana Nwelatiho přibyla parkovací místa hlavně za posledních osm let. „My jsme vybudovali 2.300 parkovacích míst, potvrzuje primátor.“

Obyvatelé města modré zóny vítají. Návštěvníkům Boleslavi, kteří do města jezdí nakupovat nebo za příbuznými, se ale nový parkovací systém příliš nezamlouvá. I když by se mělo za parkování platit jen přes den.

Nový parkovací dům v Mladé Boleslavi zahajuje zkušební provoz

Podle vedoucího odboru dopravy Josefa Macouna se zpoplatněná místa budou rozšiřovat směrem z centra města, kde už tento způsob parkování platí. „Nejdříve chystáme informační kampaň, aby lidé viděli, jak to bude probíhat a první etapu, která bude logicky navazovat na systém parkování v centru města, tu bychom chtěli spustit na jaře příštího roku,“ dodal vedoucí odboru dopravy.

autor: duch
Spustit audio