V nově otevřeném benešovském podzemí si lidé pohrají se zvukem a světlem

22. červen 2015

Hru vody, tónů a barev nabízí expozice Experimenta v nově otevřeném podzemí pod benešovskou radnicí. Netradiční prostory s devíti uměleckými exponáty si první návštěvníci projdou už v úterý. Bez ochranné přilby je tam ale pracovníci sklepení nepustí.

Interaktivní instalace Vlny autora Jiřího Suchánka je součástí devíti exponátů nové výstavy Experimenta, které vznikaly přímo pro benešovské podzemí. Práce na nich zabrala autorovi půl roku, na instalaci se podílelo také umělecké duo Penocze Dagmar Petrovická a Eva Nováková. Většiny objektů se mohou návštěvníci dotýkat, jejich prostřednictvím vyluzovat různé zvuky a světelné obrazce.

„Instalace Vlny se zabývá zobrazováním zvukových vln ve vodní hladině, lidi budou mít možnost si vybírat různé frekvence, které čeří hladinu. Mísy s vodou jsou hliníkové, nerez byla moc tvrdá a nepřenášela vibrace,“ vysvětluje Suchánek.

Už názvy jednotlivých výtvorů jako Duhové vejce, Elektrická tůně nebo Kolovrat, jsou zajímavé a dokážou návštěvníky nalákat k jejich prozkoumání.

Unikátní umělecká díla vytvořil umělec přímo pro benešovské podzemí

„Využili jsme například prosvícená optická vlákna, která dohromady vytváří model 3D hvězdy. Inspirací byla benešovská hvězdy, i když to na první pohled není vidět. Plošnou osmicípou hvězdu jsme rozložili do prostoru. Když se lidi přiblíží příliš blízko k hvězdě, tak ona vlastně začne houkat a bránit se doteku,“ popisuje umělec jeden z exponátů.

Úpravy podzemí a zřízení experimentálního prostoru stálo město dva a půl milionu korun. Expozice je vhodná pro rodiny s dětmi, její prohlídka je možná pouze s ochrannými přilbami. Do podzemí může vstoupit skupina nejvíce deseti návštěvníků najednou. Za vstup do sklepení zaplatí návštěvník 50 korun.

autoři: haj , Kryštof Kamenický
Spustit audio