V parku ve Vlašimi roste „mamutí strom“. Může být až 50 metrů vysoký

11. květen 2015

Ve Vlašimi se podařilo přesadit sekvojovec obrovský. Osmimetrový strom daroval zámeckému parku soukromý majitel zahrady. Když si totiž strom zasazoval, netušil, že sekvojovec může dorůst až do výšky 50 metrů a teď nevěděl, co s ním.

Sekvojovci obrovskému, který patří mezi nejmohutnější strom na světě, se říká mamutí strom. A jeden takový velikán přibyl do zámeckého parku ve Vlašimi. Strom parku daroval majitel zahrady, který si ho vysadil, aniž by věděl, že jde o sekvojovec. Teď už má díky speciální technice, která ho přesadila i s velikým kořenovým balem, nové místo a může růst, jak se říká - třeba až do nebe.

Nový sekvojovec obrovský ve vlašimském parku má 8 metrů

Nejtěžší při přesazování bylo dostat obří stroj na původní zahradu, kde strom rostl. U brány zůstávalo na každé straně tak pět centimetrů. Vyjmutí stromu i s kořeny se nakonec podle majitele speciálního stroje Lukáše Kaprála povedlo. I když už má za sebou zhruba stovku přesazených vzrostlých stromů, tzv. mamutí strom mezi nimi ještě nebyl. „Jsme rádi, že můžeme zachránit takový krásný strom, doufejme, že se ujme v pořádku,“ dodal Kaprál.

O tom, že přesazení sekvojovce obrovského je výjimečné je přesvědčený také Marek Lempochner z vlašimského svazu ochránců přírody. Právě na něj se obrátil majitel stromu a poprosil ho, jestli by nemohli sekvojovec přesadit, že mu je líto, ho pokácet. „Myslím si, že se v našem okolí takový velký strom nepřesazoval, nezachraňoval. Navíc pro nás je to zajímavé tím, že je to „potomek“ sekvojovců z ratměřického parku, takže tento strom pochází z tohoto kraje,“ dodal s tím, že takový strom může dorůst až výšky 50 metrů.

Sekvojovec přesadil speciální stroj

Místo pro netradiční dar vybíral správce parku Petr Blabol. S novým sekvojovcem budou ve vlašimském parku už tyto stromy celkem čtyři. „Ty stromy, které jsme sázely zhruba před čtyřmi až pěti lety se liší vzrůstem. Mají jen kolem pěti metrů,“ dodal.

autor: haj
Spustit audio