V psychiatrické léčebně v Kosmonosích uspořádali jezdecké hry

25. červen 2012

„Láska ke koním mě přivedla k normálnímu životu“, říká Mirek, pacient psychiatrické léčebny v Kosmonosích na Mladoboleslavsku. Ta se snaží, aby pacienti žili kromě léčby i normálním způsobem života.

Psychiatrická léčebna proto pořádá v rámci léčby tradiční jezdecké hry. Ty jsou podle tamních lékařů každým rokem vrcholem terapeutické práce s klienty.

Program v areálu Na Kopečku je určený také veřejnosti, snahou organizátorů je ještě více propojit psychiatrickou léčebnu s okolím.

V rámci léčby mají možnost pacienti léčebny navštěvovat nejrůznější druhy alternativních forem terapie. Jednou z nich je hipoterapie. „Jedná se i o formu zábavy a vzrušení, vytržení z každodenního stereotypu zvláště u dlouhodoběji hospitalizovaných klientů. Samozřejmě to všechny stimuluje po stránce sociální, tělesné, emoční a také poznávacích funkcí jako paměť a pozornost,“ říká psycholožka Petra Černá Rynešová.

Na terapeutické lekce dochází celkem 13 oddělení. V devátém roce činnosti hipo-centra jsme tu měli 412 pacientů a mnozí opakovaně, to znamená 1 255 účastí v roce na 319 terapeutických lekcích,“ doplnila.

Koně jsou částečně zapůjčeny občanským sdružením CPK (Centrum přípravy koní) Chrpa, které připravuje koně speciálně pro hiporehabilitaci. Sdružení od svého vzniku zapůjčilo českým léčebnách asi 15 koní. Ty podle členky sdružení Hany Pospíšilové slouží v ústavech po celé České republice.

autor: Jana Huzilová
Spustit audio