V Rabasově galerii v Rakovníku vyberte sochu Jana Husa

11. leden 2011

V Rabasově galerii v Rakovníku se koná výstava návrhů soch mistra Jana Husa. Ze čtrnácti modelů vybere Středočeský kraj jeden, který pak bude v mírně nadživotní velikosti umístěný na hradě Krakovci na Rakovnicku. Krakovec byl totiž posledním Husovým útočištěm a socha má tento fakt připomínat. A i vy se můžete na výběru sochy podílet.

Umístění sochy mistra Jana Husa na hrad Krakovec má zvýšit atraktivnost Rakovnicka a také oživit cestovní ruch, říká náměstek hejtmana Marcel Chládek. A návrhy, ovšem kvůli objektivnosti soutěže bez jmen autorů, už jsou vystavené v bývalé rakovnické synagoze, která patří pod Rabasovu galerii. "My jsme chtěli, aby o tom i občané mohli rozhodovat, takže budou mít možnost v průběhu jednoho měsíce hlasovat na stránkách Středočeského kraje i přímo v Rabasově galerii a samozřejmě budeme k tomu i přihlížet. Zároveň je ale i výběrová komise, která je sestavená z odborníků a ta nám doporučí, který návrh je nejvhodnější."

Na výstavě uvidíte 14 zmenšených Husových soch, některé sedící, jiné vestoje a také detail hlavy a ruky od každého modelu. K tomu patří vysvětlení ředitele Rabasovy galerie Václava Zoubka. "Hlava je - ukázat výraz, u realistického pomníku je vždycky důležitý výraz a ruka ukazuje, jak umím modelovat a je to zase druhá věc, která má výraz, protože to lidské tělo to celé nese a drapérie to jenom dohraje."

A co na nápad umístit na Krakovec sochu Jana Husa i na samotné návrhy říkali návštěvníci výstavy? Nápad je to dobrý, ale možná prý měly jít peníze spíše do hradu. Některé návrhy se líbí méně, některé více, podle toho, jak si kdo podobu Husa představuje.

Hus byl prý totiž malý, zavalitý a plešatý, citoval historické prameny Marcel Chládek a dodal, že náklady na sochu by neměly překročit dva miliony korun. Hlasy, že peníze by měly jít spíše do hradu se ozývají často, stejně jako výhrady k tomu, že socha bude stát na místě, kde nebude dobře vidět. Například Václav Zoubek se ale místa naopak zastává. "Sochy nebo pomníky na ráně jsou v podstatě všude, ale když jdete procházkou a najednou potkáte velikána, tak je to dobrej fór."

Kamenného Jana Husa na Krakovci budete moci potkat zřejmě už letos v červenci, kdy si připomeneme 596 let od upálení tohoto náboženského reformátora, kazatele a myslitele.

autor: Jana Káninská
Spustit audio