V Říčanech u Prahy otevřeli unikátní geopark. Najdete tam i kosti dinosaura

17. duben 2015

Jedinečný geopark, který jako celek nemá v Česku obdoby, vznikl v Říčanech u Prahy v zahradě 1. základní školy. Projekt je zaměřený především na vzdělávání učitelů, ale říčanské muzeum v parku pořádá různé akce pro veřejnost.

„Tady byla taková poněkud zašlejší školní zahrada a dnes tu máme didaktické centrum geologie,“ říká ředitel říčanského muzea a přírodovědec Jakub Halaš. V areálu je i paleontologické naleziště. „Vypadá to jako pískoviště. Jsou v něm ale zahrabané zkameněliny. Celé dno je formováno tak, aby demonstrovalo vrstvy od nejstarších prvohor, kde je možné vidět trilobity, po nejmladší vrstvy, které zastupují druhohory, kde jsou kosti dinosaurů,“ dodal Halaš.

O kousek dál je model, díky němuž je možné se seznámit s tím, jak vznikají říční delty a meandry, což je jinak otázkou roků a desetiletí. „My tady můžeme tenhle proces demonstrovat v reálném čase během několika minut. Děti tu postaví virtuální město z písku, my pak zvýšíme průtok vody a uděláme povodeň,“ vysvětluje ředitel.

Nejbližší akce pro veřejnost v říčanském geoparku bude 16. května, kdy je Den fascinace rostlinami a kdy bude v geoparku den otevřených dveří.

Spustit audio