V Roztokách u Prahy uvidíte staré vánoční ozdoby z perliček, vosku i z vaty

17. listopad 2016

Několik aut, plných křehkého a drahého materiálu dorazilo do muzea v Roztokách u Prahy. Přivezly spoustu starých vánočních ozdob, které v těchto dnech instaluje na výstavu majitelka této sbírky Věra Dvořáčková z Hradce Králové.

K Vánocům patří také tzv. andělské zvonění. „Je to dekorace německého původu. Dávala se na vrchol stromku nebo pod stromeček. Součástí jsou voskové svíčky, které se rozhoří a teplý vzduch otáčí větrníkem a ten cinká do zvonečku,“ popsala jeden z exponátů Věra Dvořáčková.

Na výstavu přivezla i vánoční ozdoby z vaty. „Jsou vzácné, protože se málo zachovaly,“ dodala. V Roztokách budou k vidění i perličkové ozdoby. „Většina těchto ozdob je z Jablonecka. Původně se vyráběly podomácku – perlař vyfoukl kuličky z průhledného skla, které se potom stříbřilo nebo barvilo a pak se to kompletovalo do ozdob. Původně se vyráběly jako vedlejší produkt jablonecké bižuterie,“ vysvětlila sběratelka.

V Roztokách návštěvníci uvidí i voskové ozdoby. „Pocházejí z přelomu 19. a 20. století. Nejčastějšími motivy jsou andělé, koníci, srdíčka a hvězdičky,“ dodala. Ozdoby podle svých slov získává hlavně po bazarech a nakupuje i na internetu. „Pokud ale někam jedu, první místo, kam se jdu podívat, to jsou právě bazar nebo antik,“ prozradila Věra Dvořáčková.

Výstava Historické vánoční ozdoby v Roztokách u Prahy

Výstava Historické vánoční ozdoby bude k vidění v muzeu v Roztokách u Prahy od 25. listopadu až do února 2017.

Spustit audio