V Zákolanech vaří sousedé polévku pro ostatní. Podává se dvakrát týdně

6. březen 2015

Obecní úřad v Zákolanech na Kladensku se dvakrát týdně dopoledne mění na vesnickou jídelnu. V úterý a v pátek si tam pochutnáte na domácí polévce. Ve vaření se střídají obyvatelé Zákolan. V obci, kde žije zhruba pět set lidí, totiž chybí restaurace nebo kavárna, kde by se dalo během dne koupit něco teplého k snědku.

„Nejlepší polévka, kterou jsem tu jedl, byl boršč. Ale jinak jsem tu ještě nepotkal polévku, která by mi nechutnala,“ říká Pavel Chaloupka ze Zákolan s tím, že sice „měl problém“ s dýňovou polévkou, ale nakonec mu chutnala.


Jde o to sdílení, že to někdo uvaří a další to mohou sníst. Přijde mi to jako docela dobrá zábava pro celou obec.Ondřej Klouček, zakladatel myšlenky

Za myšlenkou společného vaření polévky pro ostatní stál pracovník místních Technických služeb Ondřej Klouček. Pokaždé je jiná polévka a pokaždé jí uvaří někdo jiný. Na stole je zároveň nádobka kam strávníci dávají 30 korun za jednu polévku – jako příspěvek na suroviny, protože o práci se sousedé podělí. „Během dopoledne přijde tak třicet lidí,“ potvrzuje pracovnice obecního úřadu Ivana Svobodová, které polévku nalévá.

Pro polévku si přišla i důchodkyně Stanislava Pekárková. „Jsem tu dnes prvně a jsem moc ráda, že to tu takhle zavedli, protože je tu plno důchodců, kteří si mohou koupit polévku, a když si k tomu dají krajíc chleba, mají oběd,“ dodala.

Obecní úřad Zákolany

„Klientela je velmi pestrá,“ potvrzuje starostka Lucie Wittlichová. Pro polévku si podle ní přicházejí jak maminky s dětmi, tak i místní řemeslníci nebo důchodci. „Je to pro ně příležitost nejen dát si něco k jídlu, ale mohou se tu setkat i s dalšími lidmi, někdy tu řešíme i pracovní věci,“ dodává starostka.

Spustit audio