V Žižickém rybníku uhynuly stovky ryb. Policie vyšetřuje, zda je na vině slánská čistírna

15. březen 2018

Policie vyšetřuje úhyn ryb v Žižickém rybníku u Luníkova. Majitel rybníka Tomáš Jelen tvrdí, že mu do rybníka tečou nečistoty z opravované čistírny odpadních vod ze Slaného. Současnou škodu odhaduje na 120 tisíc korun.

Stovky tolstologiků, amurů, kaprů, línů, candátů a dalších druhů ryb uhynuly od 11. do 13. března v Žižickém rybníku u Luníkova. Jeho majitel Tomáš Jelen je teď postupně sbírá a odváží.

Za znečištěním šestihektarového rybníka vidí jeho majitel pravděpodobně únik močůvky a splašků z čistírny odpadních vod města Slaný.

„Ryby mají červené ploutve, což ukazuje na velké množství dusíku, čpavku,″ popsal chovatel. Za pravdu mu dali i hasiči z chemické laboratoře, kteří v místě při ponoření sondy naměřili desetkrát překročení čpavku ve vodě.

Slánský starosta Martin Hrabánek z ODS připustil, že čistírna města teď jede na zhruba padesát procent. ″Naši pracovníci z odboru životního prostředí mě o úhynu ryb informovali, nechali jsme proto odebrat vzorky a zjišťujeme příčinu. Až budeme mít výsledky, zjistíme, zda je důvodem rekonstrukce čistírny nebo jde o jinou příčinu."

Policisté se případem zabývají pro podezření z poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti.

autor: duch
Spustit audio