Včas odhalený melanom zvyšuje šanci na uzdravení. Lékaři opět nabízejí prohlídky v ulicích

Dermatologové lidem opět nabízejí možnost přijít na prohlídku kůže takříkajíc z ulice. Dvoudenní akce Stan proti melanomu začíná dnes v deset dopoledne na Václavském náměstí v Praze, v dalších dnech se uskuteční i v Brně a Ostravě. Lékaři takto vyrážejí za svými pacienty už podesáté. Za uplynulých devět let vyšetřili 26 tisíc lidí a našli téměř 300 melanomů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stan proti melanomu na Václavském náměstí

Stan proti melanomu na Václavském náměstí | Foto: Filip Jandourek

„Byl to veliký šok, když jsem se to dozvěděl. Dřív jsem nějak, jak jsem podnikal, neměl čas chodit na nějaké prohlídky a to byla vlastně první. Bál jsem se toho, že by se člověk mohl něco dozvědět, takhle to dopadlo,“ říká pan Petr, kterému našli dermatologové melanom za zádech loni.

Podle profesora Petra Arenbergera je pan Petr typický pacient, protože má vysoký počet mateřských znamének.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o melanomech a letošním Stanu proti melanomu natočila redaktorka Andrea Skalická

„Takový pacient by měl chodit na preventivní prohlídky jednou ročně, protože tam je přece jenom zvýšené riziko vzniku maligního melanomu. Dneska, pokud se přijde včas, což je případ našeho pacienta, máme možnost prakticky úplného vyléčení, máme moderní, cílenou léčbu, která je schopná i v těch pokročilých stádiích to onemocnění zastavit,“ podotýká lékař.

Dermatologický tým bude dnes a zítra ve Stanu proti melanomu pracovat souběžně v šesti ordinacích.

Stan proti melanomu
Akce začne 2. a 3. května 2016 v Praze na Václavském náměstí na úrovni ulice Opletalova, poté se přesune do Brna na náměstí Svobody, kde ho budou moci lidé navštívit 9. května 2016, a konečnou zastávkou bude 10. května 2016 Shopping Park Avion v Ostravě.
Zdroj: www.melanom.cz

„Budeme vyšetřovat i chronické poškození kůže, především obličeje. Máme speciální přístroj kromě toho běžného dermatoskopu, kterým vyšetřujeme znaménka. Může ukázat, jestli je kůže víc či méně poškozená ultrafialovým zářením a jestli už se má člověk intenzivněji chránit, aby zastavil to další poškozování kůže,“ dodává profesor Arenberger.

Kožních nádorů stále přibývá, vyskytují se sedmkrát více než před 40 lety. K jejich vzniku přispívá především časté opalování, ať už v soláriích nebo na slunci.

Andrea Skalická, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme