Ve Škoda Auto končí kolektivní smlouva. Odbory zvažují stávku

31. březen 2016

Kolektivní smlouva mezi Škoda Auto a odbory dnes končí. Obě strany ale nedokázaly při vyjednávání o budoucích platech zaměstnanců najít společnou řeč. Zatím jen dosáhly dohody o výši tzv. bonusu, která se odvíjí od hospodářských výsledků podniku. Pro letošní rok bude tato každoroční prémie rekordních téměř 29 tisíc korun.

Dohoda už je sice hotová, ale odboráři usilují ještě o zvýšení bonusu. Předseda odborů Jaroslav Povšík říká, že by se mohl navýšit u příležitosti 25. výročí, kdy mladoboleslavská automobilka začala vyrábět pod koncernem Volkswagen. „Ten bonus je vysoký (28 520 korun) ale my bychom ještě rádi jednali o zaokrouhlení, pokud by se podařilo, byl bych rád, pokud by byl 30 tisíc korun,“ vysvětluje odborář.

Odboráři celkem naplánovali osm kol kolektivního vyjednávání. Ale ani zatím to poslední, sedmé, které se uskutečnilo v úterý, nepřineslo výraznější posun. Další jednání je naplánované na čtvrteční odpoledne.

Podle dosavadního průběhu jednání je zjednodušeně řečeno zaměstnavatel ochotný platy zvýšit o 3,3 procenta, odbory chtějí procent osm. Pak existuje celá řada dalších variant zvýšení platů na jeden rok, na dva roky s dalšími podmínkami.

Odbory: Pokud nedojde k dohodě, bude výstražná stávka

Jak uvádí aktuální vydání časopisu Škodovácký odborář, pokud by bylo dosaženo maximum možného a to by bylo odsouhlaseno Podnikovou radou , vyjednávání by mohlo tímto kompromisem skončit. Podle odborářů to ale zatím vypadá na patovou situaci a v takovém případě by měl do hry vstoupit tzv. zprostředkovatel, tedy třetí strana. Další možností je pokračovat ve vyjednávání v případně nově dohodnutých termínech za dočasného prodloužené platnosti současné mzdové dohody.

Pokud by ale ani zásah zprostředkovatele nepřinesl pro obě strany přijatelné řešení, pak je podle odborů na řadě výstražná stávka. „Například v provozech svařovny Octavia jsou ke stávce připraveni. V takovém případě by byl ustanoven stávkový výbor, vyhlášena stávková pohotovost a zahájena důkladná příprava stávky. Odbory KOVO MB jsou díky organizovanosti až 98 procent na zejména výrobních pracovištích a silné podpoře členské základny připraveny přistoupit ke všem krokům i díky vysoké sympatii a podpoře i u neorganizovaných zaměstnanců,“ uvádí čtvrteční vydání Škodováckého odboráře.

autoři: duch , von , Monika Holubová
Spustit audio