Ve Štíhlicích nevěřili, že máme republiku. V Příbrami s oslavami o den zaspali

Ve středních Čechách byl vznik samostatného státu vítán bouřlivě. Zatímco v Kolíně na zprávy netrpělivě čekali, v Příbrami začali slavit až o den později.

Zprávy o vzniku samostatného státu se nejrychleji rozšířily tam, kde byl telegraf. Do Kolína přišla první zpráva 28.října 1918 už po deváté hodině ráno. Již během dopoledne se lidé začali scházet na náměstí a vypuklo očišťování města od symbolů rakousko-uherské monarchie. „Studenti gymnázia sejmuli obraz císaře Karla a hodili ho do kašny u kláštera. Některé symboly byly hozeny z mostu do Labe,“ říká historik Ladislav Jouza z Regionálního muzea v Kolíně.

Orlice začali strhávat i v Kouřimi. Jinde ale nespěchali. Například v Týnci nad Labem rolníci nejprve domleli mouku. Ve Štíhlicích u Doubravčic informacím o vyhlášení samostatnosti nevěřili. Druhý den proto poslali četníky do Českého Brodu, aby se zeptali, co mají dělat.

Házení symbolů rakousko-uherské monarchie do Labe z bývalého mostu v Kolíně

Také v Příbrami s oslavami zaspali. Telegram na poštu dorazil až odpoledne a představitelé zdejšího Národního revolučního výboru neměli dostatek času zorganizovat vyhlášení tohoto významného okamžiku. Lidé se sešli až druhý den dopoledne. Slavili ale bouřlivě.

Plošné velkolepé oslavy vzniku republiky odstartovaly 8.listopadu 1918 u příležitosti výročí bitvy na Bílé Hoře. Další zajímavosti ze stoleté historie naší republiky najdete na webových stránkách www.slavime100let.cz

Tady 29. října 1918 Příbramští slavili vznik republiky
Spustit audio