Vědecky dokázáno: po sklenici piva jsme družnější

23. září 2016

Většina z nás už to dávno ví, ale teprve teď to bylo prokázáno. Švýcarští vědci potvrdili, že po sklenici piva jsou lidé přátelštější. Píše o tom zpravodajský server BBC.

Tým vědců z univerzitní nemocnice ve švýcarské Basileji testoval šedesát lidí, muže i ženy, a jejich chování po vypití alkoholického, nebo nealkoholického piva. Čekalo je několik úkolů, například test empatie.

Šéf švýcarského vědeckého týmu k výzkumu řekl, že sice mnoho lidí pije pivo a jeho účinky zná z vlastní zkušenosti, přesto je podle něj docela překvapivé, že na toto téma existuje jen málo vědecky podložených dat. (Celý článek BBC)

U lidí ve skupině, která pila pivo, se prokázalo, že se chtějí víc bavit s ostatními, jsou sociálně přizpůsobivejší, společenští, přátelštější, v testech lépe rozpoznávali šťastné obličeje.

„To, co jsme cítili a v praxi používali, bylo vědeckými metodami prokázáno,“ říká k závěrům švýcarských vědců Jaroslav Klán, toxikolog z Ústavu soudního lékařství UK, „plaší a uzavření lidé jsou po alkoholu družnější a mají větší sebedůvěru, neurotici se zbaví úzkosti, lidé s depresemi si zlepší náladu, lidé pod stresem se přechodně mohou stresu zbavit.“

Ovšem zásadní je podle švýcarského výzkumu i podle doktora Klána množství vypitého alkoholu. Doporučuje se zhruba jeden půllitr piva nebo dvě deci vína denně.

autor: redakce
Spustit audio

Více z pořadu