Veterináři kontrolují, jestli podniky nepoužívají vejce s nebezpečným fipronilem

Podle kódu na každém vejci poznáte, odkud pochází a zda bylo sneseno v klecovém nebo volném chovuFoto: Tereza Brázdová
Kontroloři středočeské veterinární správy vyjíždí do závodů, které zpracovávají vejce nebo vaječné produkty ze zahraničí. Zjišťují, jestli neobsahují jedovatý fipronil. Nebezpečnou látku potvrdily testy na začátku září taky ve výrobcích v Česku.
Veterináři kontrolují doklady o původu vajec a jejich uskladnění, při kterém teplota nesmí překročit 4 stupně Celsia. Také chtějí znát výsledek testů.
Čtěte také: Fipronil: ze sedmi tun kontaminovaných potravin se stáhlo zatím 250 kilogramů
Výrobce stáhl z prodejen šest šarží Zlatých věnečků. Mohl by v nich být pesticid fipronil