Vichřice Herwart má v Česku další oběť. Zemřel muž z Bělé pod Bezdězem, na kterého spadl strom

30. říjen 2017

Nedělní vichřice v Česku má třetí oběť. Muž z Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku zemřel v nemocnici na následky zranění poté, co na něj v neděli odpoledne spadl strom. Ten byl zřejmě vyvrácený silným větrem. Muž je tak už třetí obětí silné vichřice, která se v neděli prohnala Českem a dalšími zeměmi.

„Muž utrpěl vážná mnohočetná poranění, byl přímo ohrožen na životě," řekla v pondělí odpoledne mluvčí středočeské záchranky Petra Effenbergerová. Záchranná služba muže po nezbytném ošetření na místě, připojení na umělou plicní ventilaci a dalších nezbytných úkonech přepravila letecky do liberecké nemocnice. Tam ale muž zemřel, což potvrdil mluvčí liberecké nemocnice Václav Řičář. Podle něj byl pacient přijat v kritickém stavu.

Neštěstí se podle mluvčí mladoboleslavské policie Lucie Novákové stalo v neděli v Papírenské ulici. Osmapadesátiletý muž místem procházel. „Šetřením na místě nebylo zjištěno cizí zavinění," uvedla mluvčí.
Silný vítr tak má v ČR na svědomí tři lidské životy. Kromě případu z Bělé pod Bezdězem zemřela v neděli u obce Stařeč na Třebíčsku mladá žena, na niž také spadl strom, a v Jičíně rovněž v neděli a rovněž v důsledku pádu stromu třiaosmdesátiletý muž. Kvůli tomuto úmrtí nechá jičínská radnice přezkoumat stav veškerých dřevin na exponovaných místech.

Lidé bez elektřiny, problémy na tratích

Elektřina nejde od neděle například v Medonosích a Chudolazech na Mělnicku. Tam spadly dráty elektrického vedení na silnici. Hasiči je přesunuli na stranu, aby mohla projíždět auta. Bez tepla, vody a světla bylo kvůli vichřici přes 24 hodin taky centrum sociálních služeb v obci Roudný na Benešovsku.

Spadlý strom zatarasil silnici v Řevnicích

Kromě tří obětí na životech řádění živlu způsobilo i další škody. Vítr například vyřadil z provozu železniční tratě. Stále proto nejezdí vlaky na hlavním tahu mezi Chebem a Plzní, soupravy stojí i na více než 20 úsecích regionálních tratí. Jde většinou o horské a podhorské oblasti Libereckého kraje a Krušných hor, ale také jižní Čechy a Vysočinu.

Problémy jsou i s dodávkami elektrické energie, ještě v pondělí ráno bylo bez proudu 120 tisíc odběratelů energetické společnosti ČEZ. Po poledni hlásilo výpadek proudu ještě 80 tisíc lidí. Kalamitní stav trvá ve všech osmi krajích, firma předpokládá jeho rušení během dne. Nejvíce poruch čeká na opravu stále na Děčínsku, Havlíčkobrodsku, Českolipsku, Benešovsku, Jičínsku a Chrudimsku.

autoři: fir , haj
Spustit audio