Vinaři otevřeli první lahve s letošním svatomartinským vínem

11. listopad 2014

Symbolicky hodinu před polednem otevřeli dnes vinaři na několika desítkách míst v zemi první lahve s letošním mladým svatomartinským vínem. Slavnostní přípitek v klášteře svaté Voršily v Kutné Hoře odstartoval také cestu mladých svatomartinských vín od kutnohorských vinařů k zákazníkům.

Letos se v Česku dostanou na trh necelé dva miliony lahví se svatomartinským vínem. Kutnohorští vinaři žádají o prestižní značku každý rok. S předstihem se zvládli předzásobit bílými, červenými i růžovými mladými víny. Požehnat jim přišel také místní farář Jan Uhlíř.

„Svatomartinská vína nemusí chutnat každému. Jejich specifická chuť ale mnohé překvapí,“ potvrzuje vinař Lukáš Rudolfský.

Slavnostní projevy před otevřením prvních lahví mladého svatomartinského vína

S mladým vínem se dobře snoubí husa. Speciální husí menu až do neděle můžete ochutnat ve vybraných kutnohorských restauracích, kde dnes začal Svatomartinský týden. Ten vyvrcholí v Kutné Hoře sobotními hody v Galerii Středočeského kraje. Stoly se tam budou prohýbat pod desítkami vzorků svatomartinských vín od českých i moravských vinařů a chybět nebudou ani husí pochoutky.

autor: Michal Trnka
Spustit audio