Vítr se uklidňuje, energetici pracují na odstraňování poruch

24. únor 2017

Zhruba ke 150 událostem vyjížděli středočeští hasiči od čtvrtečního večera, kdy kraj zasáhl silný vítr. Většinou šlo o technickou pomoc při odstraňování popadaných stromů na silnice a na železnici. Energetici vyhlásili v několika okresech kalamitní stav.

Kvůli silnému větru a výpadkům elektřiny stále trvá kalamitní stav na Berounsku, Mělnicku a Mladoboleslavsku. Na Kladensku už byl odvolán, naopak přibylo poruch na Příbramsku. „Situace se zlepšila, přestalo foukat, daří se nám poruchy odstraňovat a dodávky obnovovat,“ potvrdila v podvečer mluvčí ČEZu Soňa Holingerová.

Středočeští hasiči dnes mezi 6. a 7. hodinou ráno absolvovali tolik výjezdů, co jindy v průměru za celý den. „Naše operační středisko dočasně navýšilo početní stav směny z 10 na 17 příslušníků,“ dodal mluvčí středočeských hasičů Jaroslav Gabriel. Kromě popadaných stromů, které nezpůsobily žádné zranění, zasahovali hasiči i u větrem poškozených střech, billboardů a telefonních sloupů.

Zasahovali například u větrem poškozené střechy v Úzké ulici v Kolíně, v Hradištku na Nymbursku kvůli silnému větru spadl dopoledne přibližně stoletý strom na osobní auto. Dopoledne došlo také k poškození protihlukové stěny na dálnici D10, na 40. kilometru směr Praha.

Profesionální hasiči ze stanice Říčany a jejich dobrovolní kolegové ze stejného města zasahovali v Čestlicích u utržené reklamní plachty o rozměrech 30 x 15 metrů.

Hasiči z Kolína likvidovali následky silného větru
autoři: von , Filip Titlbach
Spustit audio