Vláda jednala o vodě přímo na hrázi přehrady Švihov

28. květen 2018

Přímo na hrázi přehrady Švihov dnes jednala vláda. Politici hledali cestu, jak zlepšit kvalitu vody a taky řešili, proč je nutné vybudovat nový vodovodní přivaděč mezi přehradou a Prahou.

Kvůli suchu je třeba udržet v přehradě Švihov na Želivce kvalitní a zdravou vodu - na tom se dnes shodli členové vlády. Přijeli o tom jednat přímo na hráz přehrady. Jedním z bodů byla i pomoc obcím v povodí, které nemají peníze na vybudování kanalizací a čistíren. Třeba Koberovice na Pelhřimovsku by na to potřebovaly 20 milionů. Slíbená dotace z ministerstva zemědělství je poloviční.

Podle nezávislého starosty Koberovic Miroslava Chadima jsou na tom podobně i ostatní obce v okolí. Kanalizace a čistírny má pouze necelá polovina obcí v povodí. „Je otázka jak se na tom bude podílet stát a také ten, kdo pak tu vodu prodává,“ uvedl pojednání vlády ministra životního prostředí Richard Brabec (ANO) na otázku, kdo by měl obcím pomoci s financováním

Vláda jednala na hrázi přehrady Švihov

Dalším tématem byl taky náhradní přivaděč pro Prahu. Současný je podle ředitele úpravny vody Josefa Parkana starý 50 let a bude potřebovat větší údržbu.

Vodu ze Želivky má aktuálně milion 300 tisíc lidí, do budoucna to může být dvakrát tolik. O to víc je podle ředitele Povodí Vltavy Petra Kubaly nutné vodu chránit a taky zpřísnit hospodaření na pozemcích v povodí, zemědělcům slibuje kompenzace. „V současné chvíli je dokončována nová metodika na stanovování náhrad,“ dodal Kubala

Podle politiků bude stát ochrana vody v přehradě a taky její rozvedení do dalších oblastí až 10 miliard korun.

autor: haj
Spustit audio