Vláda pošle čtvrt miliardy na zmírnění ekologické zátěže v areálu Poldovky

19. duben 2017

Spodní voda v poddolovaných oblastech areálu bývalých oceláren Poldi Kladno stoupá, takže ji důlní pracovníci musí začít odčerpávat. Pokud by se tak nestalo, mohla by vystoupat až ke kontaminované půdě. A na povrchu, otrávená dehtem a ropnými látkami, poputuje až do Vltavy. Vláda chce proto na zmírnění zátěže poslat 250 milionů korun.

Analýza podloží ukázala, že půda kontaminovaná dlouholetou hutní činností sahá až do hloubky 90 metrů. A spodní voda neustále stoupá. Během pěti let by měla dosáhnout právě až ke kontaminované půdě.

Pokud se to stane, na povrch se časem vylije otrávená voda, která poputuje až do Vltavy. Podle města i některých odborníků na životní prostředí by to byla ekologická katastrofa.

Ministerstvo průmyslu a obchodu navrhuje vyhloubení čerpacích vrtů, instalaci čerpací techniky, vybudování přivaděčů vody, případně úpravny důlní vody a napojení do veřejné vodoteče.

V tuto chvíli chystají odborníci matematický model, který popíše třeba to, kde by bylo dobré čerpadla umístit.

Opatření by měla začít fungovat během tří let.

Pokud bude odčerpaná voda čistá, bude se vypouštět do okolních toků. Místní vodárny dokonce zvažují, že po vyčištění začnou vodu upravovat na pitnou. Lidem v Kladně by pak mohla téct z kohoutku.

Spustit audio