Vlakem přijíždějí do Kutné Hory tisíce turistů. Vzniklo tam nové infocentrum

29. červen 2015

Na hlavním vlakovém nádraží v Kutné Hoře od pondělí slouží turistům nové informační centrum. Návštěvníci, kteří přijíždějí za tamními památkami vlakem, tak mají jednodušší cestu, jak se dostat k důležitým praktickým informacím.

Městské informační centrum mělo na kutnohorském nádraží svou kancelář už několik let. Služby ale nabízelo ve velmi stísněných prostorech, v místnosti, kam se vešlo jen několik lidí. Návštěvníci, kteří často přijíždějí vlakem ve větších skupinách, se proto dovnitř mnohdy ani nevešli a pro informace museli vyslat jen několik zástupců.

Místo pro nové informační centrum se našlo jen pár metrů vedle toho původního. Kancelář teď turisté najdou v místnosti, kde dříve bývala čekárna pro cestující. Prostory jsou každopádně minimálně šestkrát větší než původní zázemí. Navíc v infocentru je také nově bezbariérová toaleta.

Informační centrum na hlavním vlakovém nádraží v Kutné Hoře

Podle vedoucí městského oddělení cestovního ruchu Hany Musílkové by se tak už nemělo stávat, že turisté budou odcházet z nádraží nespokojení: „Stávalo se, že nedostali včas informace, nestihli vlak nebo autobus do centra a byli z toho rozmrzelí. Tady máme mnohem větší prostor, takže bude určitě jednodušší jejich požadavkům vyhovět,“ uvedla několik příkladů.

Asi tou nejdůležitější novinkou v novém infocentru je velká nástěnná mapa, na které jsou dobře vidět všechny důležité kutnohorské památky. Pracovníci infocentra tak můžou turistům názorně ukázat tu nejlepší možnou cestu, kterou se při toulkách městem vydat.

Do Kutné Hory přijede vlakem ročně 24 tisíc lidí

Turisté se mohou zorientovat i díky velké nastěnné mapě města

Kutná Hora má totiž přímé spojení s Prahou. Vlaky mezi hlavním městem a kutnohorským nádražím na předměstí Sedlec jezdí několikrát denně, a mnozí návštěvníci, kteří jsou třeba ubytovaní v Praze, si volí Kutnou Horu jako cíl svého jednodenního výletu. „Turistů přijíždí do Kutné Hory zhruba 24 tisíc, drtivá většina – z 85 procent – jsou to zahraniční návštěvníci,“ potvrzuje vedoucí kutnohorských městských informačních center Martina Bucifal.

Kutná Hora chystá pro turisty i další novinky. Město například plánuje zrychlit cestování městskou hromadnou dopravou mezi vlakovým nádražím a centrem. Předtím ale bude nutné u vybraných autobusových spojů změnit trasu.

autor: Michal Trnka
Spustit audio