Voda si dělá, co chce, říkají chataři o povodni v Černošicích. Od Berounky odejít nechtějí

13. srpen 2017

Desítky let jezdí milovníci Berounky do osad na březích řeky, kde si staví a udržují chaty. Mnohé z nich od téhle lásky na celý život neodradí ani silný proud řeky, který už několikrát za poslední roky jejich chatky zničil.

Na povodně z roku 2002 vzpomínají dodnes se slzami v očích. Povodně jim často zničily všechno, co roky budovali. Mnozí z nich ale přesto zůstali Berounce věrní a když voda opadla, začali stavět znovu.

„Voda šla oknama v patře dovnitř,“ vzpomíná chatařka paní Margit v osadě s názvem Údolí staré řeky v Černošicích – Mokropsech na povodeň z roku 2002. Když začala řeka stoupat, vynosili všechny věci do patra a odjeli. Asi za dva týdny se vrátili. „Jedny dveře vevnitř byly vysazené, stůl převrácený, rohová lavice vzpříčená, všechno mokré … Prostě voda si dělá, co chce,“ dodává chatařka.

Od té doby chataři všechno důležité preventivně odnášejí do patra. „Pořád počítáme s tím, že Berounka nás má ráda a občas nás přijde navštívit,“ říká. Přesto nechce chatu prodat a odejít pryč. „Můj manžel tenkrát prohlásil, že jestli ještě přijde jedna velká voda, že to prodá i s bahnem…. Ale chatu jsme tehdy dali dohromady a on se povodně v roce 2013 už nedožil… A já říkám, že dokud já budu, tak to neprodám,“ říká se slzami v očích.

Při povodni v roce 2002 bylo všechno v okolí chaty pod vodou
Spustit audio