Voda z Želivky poteče z kohoutků 11 obcím Mníšecka už v lednu. Trnová si musí počkat

7. červenec 2015

Obyvatelé jedenácti obcí a měst v okolí Mníšku pod Brdy začnou od 1. ledna 2016 brát vodu z přehrady Želivka. V budoucnu by se k nim měla připojit i Trnová, která je už téměř měsíc bez kohoutkové pitné vody. Hygienici ji místním obyvatelům zakázali používat poté, co v ní objevili nebezpečné mikroorganismy.

Největší investice společného svazku měst a obcí u Mníšku pod Brdy se blíží do finále. Pitná voda z kohoutku do některých z jedenácti obcí začne z přehrady Želivka proudit už začátkem ledna 2016. „Celkové náklady na stavbu, dokumentaci a dozor se pohybují kolem 200 milionů korun, z toho 130 milionů je dotace,“ řekla starostka Čisovic Zuzana Kuthanová, která má za svazek obcí přivaděč na starosti.

Kvalitní voda se dostane ke zhruba deseti tisícům obyvatel Klínovce, Jíloviště, Všenor, Mníšku pod Brdy, Nové Vsi pod Pleší nebo Řitky. Patrně o něco později ji budou využívat i lidé z Trnové, kteří si na nekvalitní pitnou vodu stěžují už několik let a momentálně jim jí zakázali používat kvůli závadnosti středočeští hygienici.

Výstavba přivaděče ale neznamená, že by lidé z Mníšecka dosud pitnou vodu neměli. Mnoho obcí má vlastní zdroje pitné vody, nebo se obyvatelé spoléhají na své vrty u domů. Čtyři z obcí odebíraly vodu ze zdroje Hraštice. S přibývajícím počtem obyvatel, kteří se do oblasti kolem Prahy stěhují, jeho kapacita přestává stačit.

Nejsložitější situace je v Trnové, kam pitnou vodu dodává soukromá firma se sídlem na Seychelách. Vodu odebírá z Vltavy, kterou následně čistí a upravuje. Místní obyvatelé si na její kvalitu už roky stěžují, navíc jim vadí, že za odběr musí platit dvakrát vyšší cenu než je celorepublikový průměr. V polovině června navíc hygienici zakázali vodu používat, protože v ní našli nebezpečné mikroorganismy.

Nový přivaděč ale Trnové ihned nepomůže. Podle Kuthanové se obec ke svazku připojila až později, takže od 1. ledna vodu z Želivky určitě čerpat nebude. „Jsou teprve ve fázi, kdy připravují projekt. Poté budou muset najít investora, sehnat peníze,“ dodává starostka. Vody z Želivky se tak v Trnové dočkají až za několik let.

autoři: Kateřina Havránková , jum
Spustit audio