Vodní elektrárna ve Vraném nad Vltavou se poprvé otevřela veřejnosti

28. květen 2016

Vodní elektrárna ve Vraném nad Vltavou je nejstarší stavbou takzvané vltavské kaskády. Letos je to přesně 80 let, co se turbíny poprvé roztočily a začaly elektřinou zásobovat tisíce domácností. Toto výročí bylo zároveň důvodem sobotního Dne otevřených dveří. Ten se v osmdesátileté historii vodní elektrárny konal vůbec poprvé.

„Elektrárna byla původně obsazená ve třísměnném provozu, dnes je bezobslužná,“ říká vedoucí provozu vodní elektrárny Ivan Halva. „Dvě soustrojí dokáží za několik desítek roztočit vertikální Kaplanovy turbíny na 150 otáček za minutu a využívat energii vody ve prospěch člověka. V plném provozu je pohání 180 kubíků vody za vteřinu,“ dává nahlédnout do zázemí elektrárny Ivan Halva.

Vodní elektrárna ve Vraném nad Vltavou je posledním stupněm vltavské kaskády. Byla vybudována jako první velká vodní elektrárna na Vltavě již v roce 1936. Její nádrž, s celkovým objemem 11,1 mil. m3 vody a délkou 12 km na Vltavě a 3 km na řece Sázavě, vyrovnává spolu s nádrží ve Štěchovicích špičkový odtok z elektrárny Slapy. Provoz je dálkově řízen z centrálního dispečinku vltavské kaskády ve Štěchovicích tak, aby zabezpečoval dlouhodobý vyrovnaný odtok z celé kaskády.

Vodní dílo Vrané je vybaveno pro zajištění plavby na tomto úseku Vltavy dvěma plavebními komorami. Vzdouvací zařízení tvoří jez se 4 přelivy o šířce 20 m, hrazenými na výšku 9,4 m ocelovými hradidly. Budova vodní elektrárny o rozměrech 51 x 11 m a výšce 18 m je umístěna na pravém břehu a má klasické vybavení průtočné elektrárny. V letech 1978 - 80 byla provedena modernizace soustrojí (výměna oběžných kol turbín), která zvýšila účinnost a hltnost turbín. V roce 1994 byla ukončena další modernizace spočívající ve zbudování řídicího systému zapouzdřené rozvodny 110 kV a vnitřní rozvodny 22 kV. Tím bylo umožněno zahájit bezobslužný provoz elektrárny od 1. 5. 1996.

autoři: von , kne
Spustit audio