Vodochody ve Štrasburku. Proti rozšíření letiště se okolní obce brání u evropského soudu

15. únor 2018

Obce v okolí Letiště Vodochody podaly žalobu k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Zpochybňují postup českých soudů při projednání námitek proti rozšíření letiště. Některé obce se totiž obávají hluku a dopravní zátěže. Uvedla to starostka Panenských Břežan Lucie Fiury.

"Zatímco Penta mohla požádat o přezkum původního rozhodnutí, tak obce nebyly přizvány k tomu, aby se mohly bránit a na základě svých připomínek rozporovat názor Penty a rozporovat ve výsledku rozhodnutí soudu," vysvětlil starosta Líbeznic Martin Kupka, který je místopředsedou ODS.

Podání žaloby ale nemá odkladný účinek. Letiště už má pro investici posudek vlivu na životní prostředí EIA a připravuje dokumentaci pro územní řízení. To předchází stavebnímu povolení.

Stížností obcí na postup českých soudů se zabýval i Ústavní soud, nakonec ji ale zamítl. Letiště má v budoucnu odbavovat ročně až 3 a půl milionu cestujících hlavně na linkách nízkonákladových aerolinií a při nepravidelných a soukromých letech. Investorská skupina Penta chce dát na rozšíření letiště asi tři miliardy korun.

autor: redakce
Spustit audio