Vozíčkáři i „choďáci“ se účastní Kladrubských her. Plní přitom různé úkoly

21. květen 2015

Rekordních 218 závodníků z řad současných i bývalých pacientů přivítali organizátoři 98. Kladrubských her. Podle nich jde prý o nejstarší podobné hry na světě. Přijel je podpořit i zakladatel her Vojmír Srdečný.

„Na trase čeká závodníky deset zastávek, kde plní úkoly jak vědomostní tak i dovednostní,“ vysvětluje jedna z organizátorek Štěpánka Foxová. „V podstatě jde o propojení vozíčkářů s těmi „choďáky“, protože jinak tu mají každý svou skupinu a moc se nesetkávají,“ dodala.

„Je to úžasný, když vidíte lidi, jak se snaží, já se taky snažím. Zatím jenom v herní konzoli při bowlingu,“ potvrdil její slova pacient Martin. Zároveň přiznal, že bývalí pacienti jsou příkladem pro ty současné. „My tím žijeme,“ dodal Martin, který se do Kladrub dostal po úrazu při pádu s paraglidem.

Zakladatel Kladrubských her Vojmír Srdečný na hry stále jezdí, letos mu bude 96 let

Poprvé se Kladrubské hry konaly v roce 1948. Tehdy se jich účastnilo osm desítek závodníků. „Že by bylo nějaké velké nadšení těch bezrukých a beznohých, to nemůžu říct, ale časem si lidi zvykli a sportovní činnost se stala součástí léčebné rehabilitace v kladrubském ústavu,“ vzpomínal v Kladrubech zakladatel her Vojmír Srdečný, kterému bude letos 96 let.

autor: haj
Spustit audio