Vraťte dobrovolně dotaci za Čapí hnízdo, vyzval ROP Střední Čechy firmu Imoba

10. květen 2018

Středočeský regionální úřad vyzval nástupnickou společnost Farmy Čapí hnízdo k vrácení dotace. Server iROZHLAS.cz o tom informoval ředitel úřadu Kamil Munia. Jde o padesát milionů korun, které firma získala před deseti lety. S podezřením na dotační podvod nyní policie stíhá mimo jiné i premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO).

„Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Střední Čechy zaslal nástupnické společnosti původního příjemce dotace na realizaci projektu 'Multifunkční kongresový areál Čapí hnízdo' výzvu k dobrovolnému vrácení dotace, a to ve lhůtě 30 kalendářních dnů,“ uvedl ředitel úřadu Kamil Munia.

Trestní stíhání premiéra v demisi a šéfa ANO Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo bude pokračovat. Stíhání prvního místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka a dalších tří osob bylo zrušeno.

Čtěte také

Nástupnickou organizací, která o dotaci na projekt Čapího hnízda žádala, je společnost Imoba. Ta spadá do koncernu SynBiol ze svěreneckého fondu premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO).

Kauza Čapí hnízdo

Česká policie kvůli dotaci pro farmu původně obvinila 11 lidí. Premiér v demisi a šéf hnutí ANO Andrej Babiš podle kriminalistů skupinu páchající údajný podvod řídil, měl tak spáchat dotační podvod a poškodit finanční zájmy Evropské unie. V případě prokázání viny mu hrozí až deset let za mřížemi.

Druhého muže hnutí Jaroslava Faltýnka policie vnímala jako pomocníka, měl se dopustit dotačního podvodu ve formě účastenství. Oba politici jakákoli obvinění odmítali a označili je za politicky vykonstruovaná. Trestní stíhání Faltýnka a dalších tří osob státní zástupce před časem zrušil (více čtěte ZDE).

Deník Právo dříve uvedl, že obviněni budou všichni, které policie zmínila v žádosti o Babišovo a Faltýnkovo vydání. V dokumentech figuruje také Babišova nynější manželka Monika Babišová, Babišovy děti Adriana Bobeková a Andrej Babiš a exministrův švagr Martin Herodes.

Připravujeme podrobnosti.

autoři: hm , kno
Spustit audio