Vrchní soud potvrdil pětileté vězení pro muže, který bodl do krku svého souseda

19. červen 2018

Pět let ve vězení stráví Karol Bilský, který loni v březnu bodl do krku syna své sousedky po letech špatných sousedských vztahů. Bilského odvolání proti verdiktu středočeského krajského soudu v úterý odpoledne vrchní soud zamítl. Kvalifikace činu jakožto pokusu o vraždu vycházela podle soudce Martina Zelenky z pečlivého posouzení všech okolností.

Obhajoba uváděla, že šedesátník Bilský se nožem jen bránil útoku a nechtěl způsobit vážné zranění. Incident se odehrál v době, kdy sousedé prováděli ve svém bytě rekonstrukci, která údajně odsouzenému značně znepříjemňovala život.

Svědci v případu vypověděli, že mezi dvěma rodinami v panelovém domě v Kolíně panovaly dlouhodobě napjaté vztahy. V osudný březnový den se Bilský se sousedkou a jejím synem náhodou setkal u výtahů. Konflikt nastal poté, co Bilský své sousedy sprostě tituloval. Podle obhajoby následoval útok poškozeného plastovým kanystrem s barvou, po němž jej Bilský bodl zavíracím nožem do krku a způsobil mu čtyřcentimetrovou ránu.

Vrchní soud ve zdůvodnění dnešního rozsudku zopakoval závěry krajského soudu, že zjištěné důkazy neodpovídají verzi obžalovaného. Naopak korespondují s výpovědí poškozeného, který na rozdíl od Bilského svou výpověď v průběhu trestního řízení neměnil.

Soudce Martin Zelenka podotkl, že i kdyby bodnutí předcházely údery kanystrem, jak tvrdil Bilský, na právní klasifikaci pokusu o vraždu by se nic neměnilo. Podle soudu šlo o cílený útok s vědomím pachatele, že může způsobit smrt oběti.

Podle vrchního soudu je zároveň pět let velmi nízkým trestem, do jehož vyměření se zřejmě promítla předchozí bezúhonnost Bilského, jeho přiznání a upřímná lítost. Právní zástupce odsouzeného přesto po vynesení verdiktu řekl, že by svému klientovi doporučil dovolání k Nejvyššímu soudu.

zdroj: ČTK
Spustit audio