Při výbuchu chemičky v Kralupech zemřelo šest lidí, obyvatelé jsou mimo nebezpečí

22. březen 2018

Při výbuchu v areálu chemičky v Kralupech nad Vltavou na Mělnicku ve čtvrtek dopoledne zemřelo šest lidí, dva těžce zraněné převezli záchranáři do pražských nemocnic. Obyvatelům města žádné nebezpečí nehrozí, únik látek do ovzduší se neprokázal. Společnost Unipetrol, pod který areál patří, vyhlásila mimořádné opatření a evakuovala zaměstnance. Příčinu výbuchu vyšetřují policisté.

Neštěstí se stalo po desáté hodině dopoledne. „Z místa mám zatím hlášeno šest mrtvých a těžce zraněné,“ uvedla krátce poté mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková.

Příčinu výbuchu vyšetřují policisté i hasiči. Podle starosty Kralup nad Vltavou Petra Holečka z hnutí STAN došlo k explozi při čištění prázdné nádrže.

Podle mluvčího Unipetrolu Petra Kaidla chemička aktuálně fungovala v utlumeném režimu, připravovala se na komplexní revizi. „Právě v tuto chvíli probíhá v chemičce v Kralupech nad Vltavou takzvaná zarážka, to je celková údržba areálu, kdy dojde k utlumení provozu a prochází se všechno tak, abychom pokračovali v údržbě a modernizovali veškerá zařízení. Jde o největší zarážku za poslední desítky let, která v Kralupech nad Vltavou nyní probíhá,“ popsal pro Českou televizi.

Online reportáž naleznete na stránkách iRozhlasu.

autor: redakce
Spustit audio