Výroba benzinu v Kralupech stojí. Správa hmotných rezerv je připravená použít zásoby

Správa státních hmotných rezerv chce v následujících dnech podrobněji monitorovat situaci na trhu s pohonnými hmotami v České republice. Důvodem jsou výpadky v českých rafineriích. Rafinerie Unipetrol v Kralupech kvůli havárii úplně zastavila výrobu benzinu a na částečný výkon už od loňského výbuchu funguje chemička Unipetrolu v Litvínově, která vyrábí zase naftu. K nedostatku paliva na pumpách by však dojít nemělo, správa je prý připravená použít případně své zásoby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

firma Butadien v Kralupech také patří Unipetrolu

firma Butadien v Kralupech také patří Unipetrolu | Foto: Unipetrol

„Už jsme na dnešek svolali pracovní jednání všech rozhodujících hráčů na českém trhu, to znamená všech dovozců a rozhodujících distributorů s cílem monitorovat tuhle situaci, mít přesné informace,“ řekl šéf Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr.

K „mimořádné události na jednotce katalytického krakování“, jak společnost Unipetrol havárii v Kralupech popsala, došlo minulý týden v úterý. Odstávka, během níž se v Kralupech nebude benzin vyrábět, potrvá zřejmě několik týdnů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Může výpadek v kralupské rafinerii způsobit nedostatek benzinu? Odpovídal Václav Loula z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu

Správa je připravená použít v případě potřeby své zásoby, podle Švagra by však k nedostatku benzinu nemělo dojít. Tomu věří i Unipetrol.

„Využijeme externí zdroje v kombinaci s produkcí rafinerie Litvínov a věříme, že splníme smluvní závazky,“ uvedl mluvčí společnosti Mikuláš Duda.

Česká republika potřebuje měsíčně asi 130 tisíc tun benzinu, rafinerie v Kralupech obstarává asi třetinu tuzemské produkce. Podle Václava Louly z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu se dá tento výpadek nahradit dovozem.

„Všechny naše členské firmy, které jsou v roli výrobce, dovozce, distributorů, dneska deklarovaly, že jej umí doplnit importem. Motoristé by měli být v klidu, protože ještě v současné době jsou z výroby zásoby benzinu velice dobré,“ řekl Loula.

Ropa zdražuje a rostou i ceny na českých pumpách. Litr naturalu stojí přes 29 korun

Číst článek

Analytici očekávají, že v následujících dnech a týdnech bude benzin zdražovat, výpadek v rafinerii však na to bude mít zřejmě jen okrajový vliv.

„Roste cena ropy na světových trzích, potom oslabuje česká koruna oproti americkému dolaru, k tomu je ještě stávka ve Francii, kde se prakticky vůbec pohonné hmoty nevyrábějí, a teď čtvrtý faktor – havárie v Kralupech nad Vltavou. Opravdu můžeme očekávat zdražení pohonných hmot v následujících dvou týdnech minimálně o půl koruny, ojediněle v některých regionech by zdražení mohlo dosáhnout až jednu korunu,“ uvedl Boris Tomčiak ze společnosti Finlord.

Správa státních hmotných rezerv prý bude hlídat, aby se někdo nesnažil situace kolem českých rafinerií zneužít a zvýšit cenu benzinu nějakými spekulacemi.

ČRo, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme