Výsledky sněmovních voleb asi ovlivní i složení vedení Středočeského kraje

22. říjen 2017

Středočeská hejtmanka, její náměstek a dva krajští radní by měli po volbách do Směnovny usednout do jejích poslaneckých lavic. O tom, jestli zůstanou i ve vedení kraje, se podle prvních ohlasů bude většina z nich ještě rozhodovat.

Zatím je jen jasné, že ve vedení kraje skončí náměstek hejtmanky pro bezpečnost a cestovní ruch Vít Rakušan (STAN). Ten po sobotním vyhlášení výsledků voleb prohlásil, že to udělá nejpozději do konce roku. Plánuje ale, že do komunálních voleb, které budou příští tok, zůstane neuvolněným starostou Kolína.

Do sněmovny se dostala taky hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Ta ale zatím neví, jestli se funkce na kraji vzdá. Jermanová Pokorná loni v prosinci ze sněmovny odešla, aby se mohla věnovat práci na hejtmanství. I přes to se ale na kandidátce hnutí ANO objevila letos znovu a voliči ji „vykroužkovali“ ze čtvrtého na druhé místo.

Středočeský radní pro školství Jan Skopeček (ODS), řekl Českému rozhlasu, že jeho rozhodnutí bude záležet na víc faktorech. Mimo jiné na tom, jaká bude podoba středočeské koalice a taky jak se vyvine situace v nové poslanecké sněmovně. Zároveň dodal, že poslancem se stal už letos na jaře, kdy tam přišel jako náhradník za někdejšího mladoboleslavského náměstka primátora Adolfa Beznosku, a stíhal prý obě pozice. Tím čtvrtým novým poslancem je jeho kolega, radní pro dopravu František Petrtýl (ANO). Ten se zatím nerozhodnul, jestli si nechá obě funkce.

Středočeskou krajskou koalici v posledních dnech před volbami zmítaly spory. Hnutí ANO požaduje, aby Starostové a nezávislí vyměnili své dva radní. Zástupci STAN to odmítají, ale nebrání se jednání o širší rekonstrukci krajské vlády. Někteří členové STAN mají obavy, že jejich radní budou odvoláni na úterním jednání krajského zastupitelstva, což by podle nich znamenalo konec současné koalice.

autor: fir | zdroj: ČTK
Spustit audio