Vzácnost vody připomene Vodní dům u Hulic na Benešovsku

23. březen 2015

Voda je vzácná a je jí stále méně. Její význam a proč s ní máme šetřit má lidem připomínat návštěvnické středisko Vodní dům. Roste u Hulic na Benešovsku.

U hráze přehradní nádrže Švihov, která zásobuje Prahu a desítky dalších vesnic pitnou vodou, vzniká netradiční expozice. Vodní dům.

„Chceme návštěvníkům vysvětlovat a ukazovat, že voda je biotopem nepřeberného množství živočichů, ale zároveň je nezbytnou surovinou, která je velmi vzácná. Nedokážeme ji totiž vyrobit, ale musíme si vystačit s tou vodou, kterou už na Zemi máme,“ vysvětluje smysl stavby manažerka Tereza Ptáčková.

Uvnitř budoucí expozice jsou už velké kruhové díry budoucího tunelu, kterým se lidé budou do hlavního sálu dostávat. Průměr mají zhruba 2,6 metru.

Největší komplikací při stavbě Vodního domu u Hulic na Benešovsku se přitom rovněž stala voda. Stavba roste pod zdejším terénem, stavebníci si proto stěžují na velký tlak spodní vody.

Vizualizace Vodního domu

„Je to problém. Momentálně čerpáme 15 až 20 kubíků vody denně, s čímž jsme vůbec nepočítali. Vzhledem k tomu, že v republice úroveň spodní vody neustále klesá, tak jsme se domnívali, že ty podmínky budou mnohem příznivější,“ říká stavbyvedoucí Pavel Bušek.

Sám připouští, že je na konečný vzhled budoucí stavby zvědavý. „Technicky to máme nakreslené, ale jsem hrozně zvědavý, až to uvidím v reálu na vlastní oči,“ dodává. To by mělo nastat v létě při slavnostním otevření.

autor: haj
Spustit audio