Nová CHKO Kokořínsko - Máchův kraj má ochránit vzácnou orchidej i masožravku

Máchův kraj se oficiálně stal součástí Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko, vznikla tak nová CHKO Kokořínsko - Máchův kraj. Oblasti kolem Doks by to mělo zaručit zachování unikátní přírody.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Máchův kraj se spojil s Chráněnou krajinnou oblastí Kokořínsko. Na snímku ranní pohled na Máchovo jezero

Máchův kraj se spojil s Chráněnou krajinnou oblastí Kokořínsko. Na snímku ranní pohled na Máchovo jezero | Zdroj: ČTK

V Máchově kraji se vyskytují zvláště chránění živočichové a rostliny. Patří mezi ně například jedinečná orchidej nebo masožravá rostlina.

„Endemitem je například prstnatec český, tučnice česká. Ochranářsky i pro laika jsou velmi zajímavé třeba velké ptačí druhy, jako je jeřáb popelavý nebo orel mořský a řada dalších druhů,“ říká vedoucí Správy CHKO Kokořínsko - Máchův kraj Ladislav Pořízek.

V nové části chráněné oblasti u Doks se nedávno potvrdil i výskyt vlka, který se tam vrátil po sto letech.

Pro správu oblasti bude rozšíření podle Pořízka znamenat zvýšení nákladů na udržování, a to o 20 až 30 procent. Zároveň ale zřejmě stoupne turistický ruch. Ještě letos by se mělo konat několik akcí na podporu turismu v nové části oblasti.

„Budeme stavět pozorovací most v mokřadu u Máchova jezera nebo zpevňovat některé turistické trasy, například na Hradčanskou vyhlídku,“ popisuje vedoucí správy.

Rozšíření CHKO Kokořínsko o oblast Máchova kraje trvalo sedm let. Naposledy se v zemi rozšiřovala chráněná krajinná oblast před 12 lety, šlo o CHKO Český les.

Vznikla nová Chráněná krajinná oblast Kokořínsko - Máchův kraj. Na snímku okolí Doks | Foto: ČTK

ČTK, Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme