Z Čáslavi budou dva týdny startovat vojenské letouny české i americké armády

18. červen 2018

Dvoutýdenní cvičení začíná na 21. základně taktického letectva v Čáslavi. První stroje se dostanou do vzduchu už v pondělí odpoledne. Podle mluvčího základny Tomáše Maruščáka budou využívány hlavně vzdušné prostory na jihu a severovýchodě Čech.

Za vzdušné síly české armády se do cvičení zapojí letouny JAS-39 Gripen a L-159 ALCA z čáslavské základny a vrtulníky z 22. základny vrtulníkového letectva u Náměště nad Oslavou. Spojené státy americké do České republiky vyslaly stroje F-16 Fighting Falcon, přislíbena je také účast dvou tankerů KC-135.

Cvičení neocení jen vojáci, ale i příznivci armádní techniky, kteří budou mít na akci Spotters Day přístup ve středu. Diváci se mohou těšit například na vzlety a přistání amerických strojů F-16 Fighting Falcon Texaské národní gardy nebo na cvičná přiblížení tankeru KC-135 Nebraské národní gardy.

Obdobné cvičení se na čáslavské základně konalo naposledy v roce 2009. V rámci spolupráce jsou pořádána společná cvičení střídavě v České republice nebo v americkém Texasu.

autor: redakce
Spustit audio