Z Proseka zmizí legendární hostinec U Brabců, developer chce postavit repliku

Pražský Prosek přijde o jednu ze svých dominant, tamní hostinec U Brabců čeká demolice. Na místě, kde údajně stála hospoda už od středověku, chce developer a majitel pozemku postavit novou budovu, která bude tu původní částečně kopírovat. Stavba je totiž podle nich v katastrofálním stavu a je prý lepší postavit novou. Záměr se ale řadě místních obyvatel nelíbí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hostinec U Brabců na pražském Proseku

Hostinec U Brabců na pražském Proseku | Foto: ŠJů, Wikimedia Commons

Pan Karel sedí u stolu se svým kamarádem. Nad nimi je černá pamětní deska, která odkazuje na jednoho z původních majitelů. „Zničí ráz celého Starého Proseka,“ nesouhlasí s demolicí hospody pan Karel, který ve čtvrti žije už 35 let.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z Proseka zmizí legendární hostinec U Brabců, developer chce postavit repliku. Podrobnosti zjišťoval Jan Charvát

Dům je pro okolí důležitý i podle místního obyvatele Petra Rysky, který je zároveň autorem webových stránek o historii Prahy.

„Dříve bychom zde našli takové místní kulturní centrum, pojaté v reprezentativním duchu s velkými arkádami,“ připomíná Ryska.

Hostinec chce zachránit i jedno z místních sdružení, které už sbírá podpisy proti demolici. Srovnání se zemí by mohlo zpomalit vyhlášení části Proseka památkovou zónou. To se ale zatím nedaří.

Demolici by mohlo odvrátit vyhlášení památkové zóny

Po zamítnutí Praha 9 ve spolupráci s místními lidmi teď vyznačila jiné území, které chce památkově chránit a ve kterém se nachází současný hostinec. Plány na jeho repliku ale už existují.

„Bude to podobný objekt, replika, ovšem bude to samozřejmě objekt nový. Bude tam restaurace, nějaký sál, bytová funkce. Čelní fasáda, která jde k prosecké návsi, by opravdu měla zachovat repliku hostince U Brabců,“ popisuje projekt radní pro majetek z Prahy 9 Marek Doležal z TOP 09.

Zástupci developera ve vyjádření zaslaném Českému rozhlasu tvrdí, že chtějí dodržet původní ráz místa. Zatím není jasné, kdy firma prosecký hostinec zlikviduje. Žádost o demolici zatím radnice nedostala.

ČRo, Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme