Za pokus o vraždu půjde zdravotní sestra z mladoboleslavské nemocnice na 4 roky do vězení

20. červen 2018

Čtyři roky by si ve vězení měla odsedět ošetřovatelka mladoboleslavské nemocnice Lenka Waclawiecová, která se loni v březnu pokusila usmrtit osmaosmdesátiletou pacientku na chirurgickém oddělení. Vrchní soud v Praze ve středu zamítl odvolání státního zastupitelství proti trestu, který za pokus o vraždu považovalo za příliš mírný. Odvolací soud ale vyhodnotil dubnový verdikt Krajského soudu v Praze jako za daných okolností přiměřený.

Waclawiecová se policii původně přiznala, že těžce nemocné pacientce vstříkla do žíly vzduch. Motivem mělo být podle obžaloby to, že ženě uleví od bolesti. Pacientka o několik hodin později zemřela, příčinou smrti ale bylo selhání dechu, krevního oběhu a zejména následky proleženin, tudíž byl čin ošetřovatelky klasifikován jako pokus o vraždu.

Jednadvacetiletá obžalovaná později u soudu prvotní výpověď popřela a řekla, že si věc vymyslela, aby zaujala své okolí. Soud prvního stupně ale uvěřil výrokům z policejního výslechu, s nimiž koresponduje také telefonická komunikace Waclawiecové s několika lidmi. Mladá žena byla potrestána čtyřmi roky vězení, což je výměr hluboko pod hranicí zákonné sazby. Waclawiecové hrozilo 12 až 20 let za mřížemi.

Nízký věk obžalované

Státní zástupkyně ve středu u Vrchního soudu požadovala zpřísnění verdiktu na nejméně šest let vězení, také volala po prodloužení zákazu výkonu zdravotnického povolání na sedm až osm let.

Vrchní soud ale stejně jako soud prvního stupně zohlednil nízký věk obžalované, její předtím řádný život a také dobré vyhlídky na její opětovné začlenění do společnosti. Zároveň zopakoval, že v momentě svého činu obžalovaná věděla, že může pacientku zabít, přestože to nakonec znalecký posudek vyloučil.

„Domnívám se, že jsem byla dostatečně potrestána, a to hned dvakrát,“ řekla ve středu u soudu Waclawiecová s tím, že kromě odnětí svobody se potýká také se ztrátou rodiny. „Především svého syna, kterého jsem už 15 měsíců neviděla,“ dodala odsouzená. Po dobu pěti let nebude moci pečovat o pacienty ve zdravotnických zařízeních.

zdroj: ČTK
Spustit audio