Za usmrcení z nedbalosti dal soud lékařům nymburské nemocnice podmíněné tresty

22. březen 2017

Podmínkami a zákazem činnosti za usmrcení z nedbalosti a padělání a vystavení nepravdivých dokumentů potrestal nymburský soud tři lékaře interního oddělení místní nemocnice. Ti se přiznali k falšování lékařských zpráv, aby zakryli chyby při léčbě pacienta. Rozsudek zatím není pravomocný.

Soud zvolil podmíněné tresty v rozmezí od 18 do 24 měsíců s dvou až tříletým odkladem, protože ani jeden z doktorů doteď nebyl trestaný a všichni taky alespoň částečně uznali pochybení. Primář interny Václav Hulínský nesmí podle soudu dva roky v téhle funkci působit, dál ale může pracovat jako lékař. „Ta moje vina v odborném zanedbání velká není, ale jako vedoucí lékař toho oddělení jsem odpovědný za všechno,“ uvedl vzápětí po vynesení rozsudku. Jeho mladší kolega Michal Križanovič má zakázanou lékařskou praxi na dva roky, třetí obžalovaná doktorka Tamara Malcevová vyvázla jenom s podmínkou.

Případ se stal loni. Sanitka tehdy přivezla do nemocnice staršího muže. Byl to diabetik, ale podle spisu to ošetřující lékař přehlédnul, takže pacient nedostával inzulín a zhruba po týdnu zemřel. Lékařka pak na žádost primáře doplnila zdravotnickou dokumentaci tak, aby pochybení zamaskovali.

Všichni lékaři a taky státní zástupkyně si ponechali lhůtu na odvolání. Z úst primáře i některých obhájců u soudu často zaznívala kritika poměrů, které údajně jsou v nemocnici. Stěžovali si na chybějící personál nebo nedostatečnou kontrolu mladých doktorů. To nemocnice odmítá.

Její jednatelka Alena Havelková naznačila, že už mají vypracované řešení pro případ, že by nepravomocně odsouzení lékaři museli odejít. „My máme připravené jednotlivé kroky, ale myslím si, že je slušnost s nimi nejdříve seznámit zaměstnance, teprve poté veřejnost. Jak budeme postupovat a ani konkrétní jména zatím neřeknu,“ dodala jednatelka.

Nemocnice se už taky dohodla s rodinou zemřelého pacienta na odškodnění. Výši ale nechtěla jednatelka komentovat.

autor: Michal Trnka
Spustit audio