Záchranáři varují před vypalováním suché trávy. Je to nebezpečné a nezákonné, říkají

24. březen 2015

Vypalování suché trávy sice zakazují hned tři zákony, část zahrádkářů a majitelů rodinných domů na to ale nedbá. Není přitom neobvyklé, že z malého ohně vznikne požár a u původně jarního úklidu pak musí asistovat hasiči.

Středočeští hasiči vyjíždějí v těchto dnech k požárům častěji než jindy. Hezké jarní počasí nutí majitele rodinných domků, zemědělce a zahrádkáře si na zahradě, loukách a okolí domů uklidit a mnozí z nich si vypomohou ohněm. I když je vypalování suché trávy v Česku zakázáno hned třemi zákony a za jejich porušení pokuta, mnohé to neodradí.

„U hasičů se projeví hezké počasí tím, že se zvýší počet výjezdů, a to až o několik výjezdů denně,“ potvrzuje velitel mělnických hasičů Zbyněk Štajnc. Vypalování trávy se navíc podle něj velmi často zvrtne, lidé přestanou mít nad ohněm kontrolu a ten se může rozšířit.

Primář mělnické záchranné služby Zdeněk Tlustý varuje, že se lidé mohou při vypalování trávy zranit. „Může dojít k nadýchání zplodin a následné otravě nebo k vdechnutí horkých plynů, které může končit ohrožením na životě,“ říká. Nejhorší následky mají podle lékaře senioři, kteří si při rozdělávání ohně pomáhají hořlavinou. „Zvlášť u starších lidí pak může dojít k tomu, že před ohněm neutečou, nebo se hořlavinou potřísní a pak na nich vzplane oblečení. Takové zranění má fatální následky,“ dodal.

Požár trávy a lesa v Ostravě-Svinově

Vypalování trávy je posuzováno jako přestupek, za který lidem hrozí až pětadvacetitisícikorunová pokuta. Firmy mohou zaplatit až milion korun.

Jestliže se lidé potřebují suché trávy zbavit, mají několik možností. Vyhrabat ji a spálit na ohništi, pokud to nezakazuje obecní vyhláška. Dát ji na svůj kompost, případně odvést na místo, které určí obec. Nejjednodušší způsob, jak předejít případným problémům, je každé větší pálení oznámit hasičům na linku 150 nebo prostřednictvím webového formuláře.

autor: jum
Spustit audio