Záchranná služba bude nově působit také ve Zdicích na Berounsku

25. květen 2010

Záchranná služba bude od poloviny června nově působit také ve Zdicích na Berounsku. Pro obyvatele města i okolních obcí je to velká výhoda. Do této doby byla totiž záchranka jen v Berouně a v Hořovicích. Nové stanoviště ve Zdicích tak výrazně urychlí dojezdy k akutním případům. Při jeho slavnostním otevření nechyběla ani naše redaktorka Lucie Zemanová.

Nové výjezdní stanoviště záchranné služby najdete v prvním patře zrekonstruované budovy hasičské zbrojnice. Slavnostní otevření si nenechala ujít celá řada obyvatel Zdic, kteří záchrannou službu v místě svého bydliště rozhodně vítají. Vybudování nového stanoviště záchranné služby stálo zhruba 9 milionů korun, na které město získalo 5 milionů od Středočeského kraje. Zbytek zaplatilo z městského rozpočtu.

Starosta Zdic Miroslav Holotina vidí velkou výhodu i v tom, že v budově sídlí také hasiči, kteří se záchranáři často spolupracují. U slavnostního otevření nového stanoviště pak nechyběl ani ředitel středočeské záchranné služby Martin Houdek, který dementoval, že by kvůli Zdicím byly ohroženy akutní případy v Berouně a okolí. Právě naopak. V Berouně byl jeden velký vůz nahrazený osobním autem nazvaným rande vous, ve kterém jezdí lékař. Ten se tak nemusí vracet do nemocnice se sanitkou, ale může vyjet ihned k dalšímu případu. Zdice jsou navíc v těsné blízkosti dálnice D5, která je tak pokrytá v celém berounském okrese, a to dojezdovými časy kolem jedné až dvou minut.

Berounsko ale rozhodně není jediným regionem, kde přibylo stanoviště záchranné služby. To vzniklo také ve Vranově na Benešovsku a výhledově by se mělo otevírat také na Mladoboleslavsku, konkrétně v Mnichově Hradišti.

autor: Lucie Zemanová
Spustit audio