Začíná oprava věže kostela sv. Jakuba v Kutné Hoře

2. březen 2015

Jednu z kutnohorských dominant v těchto dnech postupně zakryje lešení. Část kostela svatého Jakuba v Kutné Hoře se na rok promění ve staveniště. Řemeslníci začnou opravovat více než osmdesát metrů vysokou severní věž.

Podle odborníků tu všechny čeká dost práce. V první řadě budou opravovat věžní zdi a fasádu. Obnovy se dočká také kámen v okolí oken, díky řemeslníkům čeká proměna i dveře a okenní žaluzie. V neposlední řadě pak najdeme na dlouhém seznamu prací opravu hodinového stroje a novotou by měly zářit i ciferníky věžních hodin.

Severní věž tohoto kostela je navíc v havarijním stavu, což je vidět na první pohled. Čas od času se z fasády uvolní úlomek, takže nebezpečí hrozí chodcům, ale kusy kamene nebo zdiva mohou ohrozit i projíždějící auta. Kostel svatého Jakuba si přitom rozhodně péči odborníků zaslouží. Patří k nejstarším kutnohorským kostelům, který se začal stavět po roce 1330. A dlouho byl pro svou výjimečnou výšku věže označován také jako Vysoký kostel.

„Dělníci začínají lešení stavět,“ hlásí v pondělí dopoledne Kutné Hory redaktor Českého rozhlasu. Konstrukce zahalí věž kostela do konce března a pak se naplno rozjedou opravy. Vše má být hotové nejpozději příští rok v březnu.

Opravovat historickou památku není v dnešní době vůbec levné. Konkrétně rekonstrukce věže kutnohorského kostela svatého Jakuba bude stát bezmála 36,5 milionu korun. Celých 80 procent rozpočtu pokryje dotace z takzvaných norských fondů. Zbytek zaplatí vlastník kostela - tedy církev.

Kvůli začátku rekonstrukce je ale od pondělí u kostela zavřená část Jakubské ulice. „To je ale jediné omezení, které sebou oprava kostelní věže přináší. Naopak turisté nemusí mít strach. Kostel svatého Jakuba pro ně bude přístupný stejně jako loni, tedy od června do září. Práce na věži nijak neovlivní ani naplánované bohoslužby,“ dodává redaktor.

autor: Michal Trnka
Spustit audio