Začne oprava Negrelliho viaduktu. Vlaky z Kladna skončí v Bubnech

16. květen 2017

Železničáři chystají opravu Negrelliho viaduktu v Praze. Práce navíc od července omezí provoz vlaků. Například ve směru od Kladna a Ústí nad Labem budou končit v Bubnech.

Negrelliho viadukt spojuje pražské Masarykovo nádraží se čtvrtí Bubny. Stavaři teď staveniště oplocují a připravují ho na zahájení prací. To by mělo být v červenci. Kompletní oprava viaduktu potrvá tři roky - do července 2020. Podle Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) vyjde zhruba na jednu miliardu korun.

Výluka pro vlaky začíná 4. července a podle předběžných plánů má skončit už za dva roky, v září 2019. Pak budou dělníci viadukt dokončovat za provozu. Bližší informace k omezením plánují železničáři oznámit začátkem června. Už teď je ale jasné, že pro vlaky ve směru z Kladna nebo Ústí nad Labem udělají novou provizorní zastávku Praha-Bubny, která bude poblíž stanice metra Vltavská. Takže i pak bude zachované přímé spojení na metro.

Kvůli rekonstrukci ale přijdou lidé i o garáže a dílny v obloucích viaduktu, které si tu pronajímali. Prostory uvnitř oblouků zůstanou po opravě přístupné a v budoucnu by se tu mohly objevit třeba obchody nebo stánky. Uzavřené už je taky parkoviště u Sokolovské ulice nebo hospůdka U Franty.

Oprav a naopak místním přinese méně hluku. Dělníci totiž zabudují do trati antivibrační rohože, které ztiší projíždějící vlaky. A samozřejmě taky vzhledově bude viadukt vypadat lépe.

Vizualizace opravy Negrelliho viaduktu
autor: Ondra Janoška
Spustit audio