Zájem o judo v České republice roste, můžou za to i úspěchy českých judistů na olympiádě

Zájem dětí i rodičů o judo každým rokem roste. V poslední době za něj můžou i úspěchy českých judistů na mezinárodní scéně i na olympiádě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Judo, Dáša Juráňová, Třebíč

Judo, Dáša Juráňová, Třebíč | Foto: Archiv Dáši Juráňové

„Každý rok se zvyšuje zájem o judo, protože rodiče slyší, že je to dobré pro děti po fyzické i psychické stránce. Naučí se přijímat porážku, výhru, nezesměšňovat soupeře, respekt,“ říká trenér Michal Váňa.

Výhodou pro rodiče je i nízká finanční náročnost. Stačí totiž jen kimono, tradiční bílý úbor, a fyzická kondice.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zájem o judo v České republice roste. Reportáž natáčela Iveta Vávrová.

Rostoucí zájem o judo potvrzuje i vedoucí trenér Martin Rašín. „Nedávno jsme měli nábor ve Strakonicích, na který přišlo 150 dětí.“ Podle jeho slov je ale úroveň fyzické připravenosti dnešních dětí velmi špatná. „Děti málo sportují. My jsme jako malí lezli na stromy, oni hrají na tabletu. Když přijde dítě trénovat, tak ho neučíme od gymnastiky, ale učíme ho běhat.“

Motivace dětí, proč začít dělat judo, je různá. Některým se líbí, že se jedná o bojový sport, kde se hraje „fér“, jiní začali dělat judo jako obranu před šikanou.

Zájem o tento sport také zvyšují úspěchy českých judistů. A nejen Lukáše Krpálka, který získal jediné olympijské zlato z Ria pro Českou republiku, ale třeba také Jaromíra Ježka, který ve váhové kategorii do 73 kg v roce 2011 získal bronz na mistrovství Evropy.

Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme