Zámek v Pravoníně chátrá dál. Richard Wagner tu prožil svou první lásku

4. únor 2015

Zámek v Pravoníně na Benešovsku se rozpadá, majitel je v Itálii a obec ho nemůže přimět ani k pokácení nebezpečných stromů v parku. Zámku je podle odborníků velká škoda už kvůli tomu, že v něm prožil první lásku hudební skladatel Richard Wagner a složil v něm některá ze svých děl.

V roce 1832 do Pravonína přijel hudební skladatel Richard Wagner, který se zamiloval do dcery majitele zámku a prožil s ní prý svojí první velkou lásku. Začal tady psát libreto opery „Svatba“ a vznikla tu i jeho skladba „Tóny zvonů“. Nic z toho ale zámku nepomohlo. „Zámek vlastnili Sekaninovi, patřilo k němu 80hektarů polností a 100 hektarů lesa. V padesátých letech byl vyvlastněn komunisty a začalo tu hospodařit zemědělské družstvo a to byl první krok k tomu, že začal chátrat,“ stručně shrnul nedávnou historii zámku místostarosta Pravonína Pavel Duda.

Nepomohla ani restituce a památka střídala majitele. Tím aktuálním je italská společnost Wagner Castle. Její zástupci do Pravonína občas jezdili na obhlídky. V poslední době už ale podle starostky obce Jany Lapáčkové s nikým nekomunikují. Stav památky se přitom výrazně zhoršuje. „Zámek se pomalu začíná sypat, vylomilo se průčelí, z pravé strany je propadlá střecha,“ dodává starostka. Poslední jednání se současnými majiteli se podle jejích slov uskutečnilo v červnu 2012. „Jednatel tehdy uvedl, že jejich společnost je v těžké finanční krizi, učinil prý maximum, aby zajistili nemovitost, a pokoušejí se najít partnera pro rozvoj nebo prodej památky,“ citovala starostka závěry tehdejšího jednání.

Obec by chtěla od italského majitele získat povolení k sejmutí soch. Aby aspoň něco zůstalo v Pravoníně po zámku zachované

Majitelé zámku dostali pokutu

Majitel zámku dostal také pokutu od památkového odboru města Vlašim. Podle vedoucí Jany Zmeškalové ale ani s nimi vlastník nekomunikuje. „Kdybychom nařídili obnovu nebo nějaké kroky k záchraně památky, tak by to znamenalo, že pokud by vlastník nezačal konat, muselo by to město zaplatit z vlastního rozpočtu a na to nemáme finanční prostředky a pravděpodobně by to asi nebylo ani z koho vymáhat,“ potvrzuje.

Zámek je v takovém stavu, že investor na jeho záchranu se zřejmě už nenajde

Majitele se nepodařilo sehnat ani redaktorce Českého rozhlasu. O tom, že by se našel investor, který by zámek zachránil, pochybují jak památkáři, tak obyvatelé Pravonína. Podle starostky Jany Lapáčkové jde teď místním spíš o to, aby se nestalo kvůli špatnému stavu budovy a stromů v parku nějaké neštěstí. „V blízkosti je hřiště a rodiče si pochopitelně stěžují,“ dodává starostka.

autor: haj
Spustit audio