Zámek Žleby má za sebou rekordní sezonu. Loni přivítal 54 tisíc návštěvníků

26. březen 2015

Umýt okna, naleštit lustry nebo pečlivě utřít prach. To je jen krátký výčet prací, které předcházejí téměř na všech hradech a zámcích zahájení nové návštěvnické sezóny. Podobné je to v těchto dnech i na zámku Žleby na Kutnohorsku, který proslavila mimo jiné i řada známých pohádek.

„Luxujeme, leštíme tady obložení, nejnáročnější prací je leštění lustrů a samozřejmě okna,“ popisuje správkyně zámeckého depozitáře Markéta Surovcová jarní úklid, který každoročně předchází otevření zámeckých expozic a zahájení nové návštěvnické sezóny.

Velkou péči si zaslouží také dřevěné obložení

„V zámecké kuchyni pochází vybavení z konce 19. století. Kamna i se sporákem dodnes fungují, takže tu například na Velikonoce nebo Vánoce pečeme návštěvníkům něco dobrého na ochutnání, což má určitě velký úspěch,“ dodává Markéta Surovcová.

Jak by se mohlo zdát, zámek Žleby je už připravený přivítat první jarní návštěvníky. Kastelán Tomáš Řehoř ale doplňuje, že do Velikonoc ale čeká nejen uklízečky ještě hodně práce. „Zdaleka ještě není všechno hotové. Dokončuje se konzervace historických předmětů i interiérů, zpátky převážíme množství exponátů z pražské výstavy Z pokladů hradů a zámků. Čeká nás také velikonoční výzdoba historických interiérů, což je také velký kus práce,“ vyjmenovává nejbližší plány kastelán.

V zámecké kuchyni se topí i mimo sezónu. V místnosti jsou totiž přes zimu uskladněné květiny

Loni si zámek Žleby přijelo prohlédnout rekordních téměř 54 tisíc návštěvníků - vůbec nejvíc za posledních pětadvacet let. Nejbližší chystanou akcí zámku Žleby jsou oslavy Velikonoc od 4. do 6. dubna. Během sezóny ale na zámku připravují také několik novinek. Například otevření nových obytných pokojů v severním křídle zámku.

autor: Michal Trnka
Spustit audio