Zamilovaná razítka míří z Milostína do celého Česka i do světa

9. únor 2016

Stovky zamilovaných přání v těchto dnech v Milostíně na Rakovnicku čekají na speciální razítko. Místní pošta má proto otevřeno výjimečně každý den a pošťačka Andrea Holátková tam musí orazítkovat stovky dopisů navíc. A psaní to nejsou ledajaká. Jsou totiž od lidí, kteří chtějí valentýnky pro své blízké ozvláštnit speciálním zamilovaným razítkem.

Valentýnskou poštu v Milostíně na Rakovnicku letos pořádají už po čtrnácté. Poštmistrová musí každý dopis rozbalit, přečíst, jaké přání odesílatel má, a pak orazítkovanou obálku poslat do těch správných rukou. „Mne to baví,“ potvrzuje Andrea Holátková. Podle jejích slov je ale dopisů a pohlednic rok od roku méně. „Nevím, jestli nemají v dnešní době na sebe čas poslat si „valentýnku“. Někdo třeba ani ten svátek neuzná,“ dodává.

Rekordní zájem byl podle záznamů, které si pošta pečlivě vede, v roce 2009. O zamilované razítko tehdy psalo přes tři tisíce lidí. Letošní várku odhaduje na 1500 dopisů. Obrázek s motivem lásky se každý rok mění. A právě proto je o něj podle Andrei Holátkové velký zájem taky mezi filatelisty. „Většinou píšou, že to (razítko) chtějí na známku, potom do volného prostoru a někdy mám přímo označené kam chtějí přesně razítko dát,“ vysvětluje.

Příležitostné razítko je každý rok jiné

Kde jinde už by měli valentýnská razítka mít, když ne v Milostíně. Podle pověstí ale název obce neměl s romantikou nic společného. Jedna tvrdí, že tady bylo velké stromořadí vrb a olší, které vrhaly „milý stín“. Jenže“ valentýnská euforie“ se vžila natolik, že se do ní zapojila i místní samoobsluha. „Když si někdo půjde na poštu pro razítko, může si k nám přijít koupit valentýnské srdíčko. Já sama si chodím i s vnoučaty pro razítko, které si schováváme, protože je každý rok jiné,“ prozrazuje prodavačka Lenka. Podle Andrey Holátkové není výjimkou, že zamilovaná razítka posílá taky do zahraničí.

Zamilovaná příležitostná razítka 2016

Svátek svatého Valentýna letos vychází na neděli. Poslední příležitost, jak speciální razítko dostat včas, je doručit obálku ve čtvrtek. Ale i ty dopisy, které na adresu Pošta Milostín 270 05 přijdou příští týden, ještě místní poštmistrová orazítkuje.

autor: Kristýna Prošková
Spustit audio