Zátěžové testy prověřují kondici Libeňského mostu

24. duben 2017

Jaký osud čeká Libeňský most? O tom se rozhoduje právě v těchto dnech, kdy je most podroben zátěžovým zkouškám. Stavba z roku 1928 je v havarijním stavu.

Právě zkoušky napoví, co bude s mostem dál. Při nočním měření kmitající ocelové desky most snadno rozvibrovaly. „Toto zařízení se nazývá budič kmitů,“ vysvětluje mostní specialista Martin Krejcar, „tímto zařízením rozkmitáváme most. Nejdříve zjistíme tzv. rezonanční frekvence, to znamená, kdy ta konstrukce začne kmitat.“

Kmitání se pak přenáší do spousty čidel, která jsou k mostu přivrtaná. „To už děláme asi tři týdny, musí se to nachystat dopředu,“ říká Martin Krejca. „Cílem je zjistit dynamické vlastnosti konstrukce, to znamená vlastní frekvence a to, jak ta konstrukce sama kmitá. Z toho pak usuzujeme, v jakém stavu se mostní konstrukce nachází.“

Dynamická zkouška nebude jedin. V červenci čeká Libeňský most ještě zkouška statická. „Na most najedou dva plně naložené čtyřicetitunové nákladní vozy,“ vysvětluje Barbora Lišková.

Až budou mít technici výsledky dynamických a statických zkoušek, data vyhodnotí a bude se řešit, co s mostem dál. Jestli ho čeká oprava, bourání nebo podepření. Při případné opravě bude hrát roli také to, zda se most stane kulturní památkou.

autor: duch
Spustit audio

Více z pořadu