Zatmění Slunce je zážitek i pro astronoma, říká Pavel Suchan

19. březen 2015

Příchod astronomického jara i částečné zatmění Slunce vyšlo tentokrát na stejný den - pátek 20. března 2015, což je i podle Pavla Suchana z Astronomického ústavu Akademie věd ČR vzácná souhra náhod. K pozorování úkazu, který bude na obloze vidět kolem poledne, budou navíc ideální podmínky.

Oči velké části Čechů budou v pátek kolem poledne hledět k obloze. Málokdo si asi nechá ujít jedno z největších částečných zatmění Slunce v tomto desetiletí. O tom, že i pro odborníky je takový astronomický úkaz zajímavý, hovořil s moderátorkou Českého rozhlasu Region Danielou Karafiátovou astronom Pavel Suchan.

„Astronomické jaro začíná obdobím jarní rovnodennosti, která letos nastává v pátek 20. března ve 23:44 hodin. Jarní rovnodennost je okamžik, kdy se Slunce promítne do roviny rovníku. To znamená, že vychází přesně na východě a zapadá přesně na západě a máme stejně dlouhý den a stejně dlouhou noc. Od tohoto okamžiku se bude den stále prodlužovat až do okamžiku letního slunovratu, který nastane 21. června,“ vysvětluje Pavel Suchan.

Kromě astronomického jara nás čeká také zatmění Slunce. O jak moc vzácný úkaz jde?
Zatmění Slunce je zvláštní úkaz, i když my uvidíme částečné zatmění Slunce, a to může vidět člověk z jednoho mista zemského povrchu, kde žije, několikrát za život. V průměru to vychází jednou za tři roky. Poslední, a to nikterak velké, bylo částečné zatmění Slunce 4. ledna 2011, další bude až za šest let, to znamená 10. června 2021 a poté až v roce 2026.

Když budu chtít zatmění vidět, stačí mi jít na zahradu, nebo je lepší vyhledat jiná místa k pozorování?
Stačí vyjít kamkoli, kde je vidět Slunce. To bude vysoko, vychází totiž v České republice po šesté hodině ranní a zatmění začíná po půl desáté dopoledne. Bude už tedy dostatečně vysoko, zhruba 30 stupňů nad obzorem a jediné, co člověk potřebuje, je nějaký filtr, kterým se na něj může podívat. Samotné sluneční brýle nepomohou, protože ty jsou jenom k tomu, aby odstínily světlo z krajiny. Na zatmění potřebujeme speciální filtr, abychom se podívali na disk Slunce.

Mohou se dívat i děti?
Dívat se může kdokoliv, i když často dostáváme otázku, zda pohled do Slunce není při jeho zatmění nebezpečnější než jindy. Není. Je to úplně stejné, jako když se díváme do Slunce jindy. I velké sluneční skvrny, které jsou třeba třikrát a vícekrát větší než naše Země a jsou rovněž vidět očima, mohou očím ublížit, a tak na jejich pozorování také potřebujeme speciální filtr. Lidský organismus má naštěstí i tu reakci, že když se podíváte do Slunce omylem, bez filtru, tak uhnete a zrak to přežije. Jde o to nedívat se do Slunce dlouhodobě.

Částečné zatmění Slunce v Českých Budějovicích

Je nutné mít k pozorování dalekohled?
Slunce je dostatečně velký kotouč, takže je vidět i pouhým okem. Pokud budeme mít k dispozici dalekohled, tak toho uvidíme samozřejmě víc. Je ale potřeba upozornit, že v tom případě je filtr naprosto nezbytný, protože jinak máte po oku. To je opravdu nebezpečné. V dalekohledu je vidět i kostrbatý povrch Měsíce, protože na něm má hory a pohoří. A budou samozřejmě vidět sluneční skvrny, které budou mizet za sluneční kotouč a pak se budou zase objevovat. Pokud tedy sluneční skvrny v pátek na Slunci budou.

Ne ze všech míst České republiky bude zatmění vidět ve stejný čas. Dá se to někde zjistit?
Úplně nejlepší je kliknout si na internetové stránky www.astro.cz, což je web České astronomické společnosti, kde je nahoře dokonce odpočítávání, kdy k zatmění dojde. Je tu nejen přehled časů pro jednotlivá města, ale i akcí, které s tím souvisejí. Časy se liší od západu na východ proto, že ten úkaz sem přijde. Na západě republiky je to o něco dřív a na východě později, liší se to ale jen o několik minut.

Jaký je rozdíl mezi částečným a úplným zatměním Slunce?
Nastane úplná tma?Úplná tma není, protože pás úplného zatmění, který běží po zemi má v průměru kolem 180 kilometrů. Máme sice tmu na nebi a vidíme černý kotouč místo Slunce, to znamená Měsíc, ale kolem něj září korona, která není normálně vidět, protože je přesvícená. Úplná tma tedy není, ale je to obrovský zážitek, největí nebeské divadlo, které se s částečným zatměním nedá moc srovnávat. Krajina tak trochu ocelově zešediví, ale přitom na obzoru vidíme takové oranžové barvy, příroda ztichne, protože nic takového nečeká. Pokud si vzpomínám, tak úplné zatmění slunce je jediný astronomický úkaz, u kterého lidé tleskají. Je to opravdu emotivní zážitek.

Zatmění Slunce 4. ledna 2011

Těší se astronomové na takové úkazy, nebo to berou jako rutinu?
Nemůžu mluvit za všechny astronomy, ale já se těším. Každé zatmění je jiné, zejména to úplné. To i podle fotky poznám, jestli jsem ho viděl a které to bylo. U částečného zatmění hraje roli fáze, to znamená osvětlenost krajiny, oblačnost, zda to bylo nízko nebo vysoko nad obzorem. Pamatuji, že v roce 2003 vycházelo Slunce a už bylo částečně zakryté, takže nám vycházel nad obzorem rohlík, to bylo zajímavé. Každé je prostě jiné.

autoři: von , jum
Spustit audio