Zavřeno, hlásí po bouřce zámek v Hořovicích. Déšť a kroupy promáčely střechu

24. květen 2016

Zámek v Hořovicích je až do odvolání pro neobjednané návštěvníky uzavřený. Střechou tam totiž zateklo, silný vítr polámal některé větve a kroupy pobily nově vysázené záhony. Škody teď vyčísluje stavební firma.

Hořovický zámek vypadá, jako by se probouzel ze zimního odpočinku. Ač je druhá polovina května, před bránou leží haldy krup po pondělní prudké průtrži mračen.

„S odklízením jsme měli problémy, protože přes noc sníh na chodníkách zůstal a do rána led povolil a utáhnul se,″ vysvětluje zástupce kastelána Zdeněk Šinágl. Ve městě k odklízení sněhu museli dokonce povolat radlice.

Uvnitř zámku bouřka poznamenala nejvíc strop nad hlavním schodištěm, a to je také důvod, proč je zámek zavřený. „Ještě ráno z toho stropu kapala voda, museli jsme všechno vyčistit, vytřít, teď to budeme sušit. Naštěstí hlavní freska, která je nad schodištěm, je netknutá,″ popisuje Šinágl.

Přesto věří, že ve středu nebo ve čtvrtek už památku návštěvníkům znovu otevřou. Jen jestli je nezasáhne další očekávaná noční smršť.

Proudy vody se valily zámeckou zahradou
Zmrzlý sníh zůstal u budovy zámku až do druhého dne.
autor: kne
Spustit audio